Nutripork-ügy: most kellene lépni

Akt.:
Évek óta komoly kellemetlenséget okoz a disznóhizlalda által árasztott bűz
Évek óta komoly kellemetlenséget okoz a disznóhizlalda által árasztott bűz
Florica Cherecheș, a PNL Bihar megyei parlamenti képviselője folytatja tevékenységét a Nutripork cég által okozott kellemetlenségek megszüntetéséért. Most egy minisztérium áll mellé – valamelyest.

Ellenőriznie kell a Környezetvédelmi Őrségnek a palotai Nutripork céget – tudatta az egészségügyi tárca. Mint ismeretes, évek óta komoly kellemetlenséget okoz Nagyváradon is, főként az Őssiben és a Rogériuszon lakóknak a város határában működő disznóhizlalda által árasztott bűz. E hizlalda is az említett cégé, de a palotai egységük is hasonló gondokat okoz a környékbeli falvak lakóinak. Megoldás évek óta nincs, helyette egymásra mutogatás van. Több politikus is próbált már eljárni az ügyben – sikertelenül. Tavaly Florica Cherecheș, a PNL Bihar megyei parlamenti képviselője volt kvázi a soros, ám ő sem járt sikerrel. Közös frontot látszik alkotni a két környezetvédelmi hatóság Váradon a palotai sertésfarm védelmében. Legalábbis a Környezetvédelmi Ügynökség (APM) után a Környezetvédelmi Őrség (GM) is semmitmondó választ adott Florica Cherecheș itteni parlamenti képviselő augusztusi folyamodványára.

Előzmények

Az akkori válaszban, akárcsak az előzőben (mert már előzőleg is voltak próbálkozósok) az állt, hogy a Nutripork minden előírásnak megfelel. Hogy mégis büdös van, arra reagálva célozgatásokkal élnek, hogy akkor Cherecheș és a többi parlamenti képviselő változtattasson a törvényeken. A Környezetvédelmi Őrség vezetője, Florentin Muscă azt is írta, immár konkrétabban, hogy változtatni kellene azon előírásokon, amelyek azt szabályozzák, milyen minimális távolságra kell lennie ilyen farmnak a településektől. Szerinte ugyanakkor az, amit a Nutripork művel nem minősíthető szennyezésnek, bár azt elismerik, hogy ennek ellenére kellemetlen a lakosság számára. Cherecheș úgy reagált, hogy mivel sok panasz érkezett már a két hatósághoz, nekik kellett volna Bukarestben elindítaniuk az előírások megváltoztatásának folyamatát. A képviselő ugyanakkor ennek nyomán jelentette be, hogy immár ő fogja minisztériumi szintre vinni az ügyet. Nos, a válasz tehát most jött meg. Ezt is eljuttatta szerkesztőségünkhöz is a képviselő.

Hasonló

Ám a válaszban semmilyen újdonság nincs. Cherecheș viszont megjegyzi: idén októberben a cég környezetvédelmi engedélye lejár, így ekkor lehetne lépni. Gyors vizsgálat kellene, még mostanában, majd azon előírások szigorítása, hogy az ilyen létesítményeknek milyen távol kell lenniük lakott területektől, és milyen szennyezések megengedettek részükről.

A minisztérium most azt válaszolta: igaz ugyan, hogy a cég engedélyei rendben vannak, de a sok panasz miatt „valószínűtlen, hogy a legjobb eljárásokat alkalmazná tevékenysége során”. Ezért azt javasolják, hogy a Környezetvédelmi Őrség végezzen ellenőrzéseket. (Ám mint az fennebb is olvasható, ilyeneket már végeztek, mindig minden eredmény nélkül.) Emellett a cég számára fogalmaznak meg ajánlásokat, amelyekkel csökkenthető lenne a zavaró jelenség mértéke – ám ezek nyilván nem kötelezőek a vállalkozásának.

Cherecheș hozzáfűzte: a másik minisztérium válaszát is közreadja majd, ugyanakkor folytatja intézkedéseit a valós rendezés céljából.

Szeghalmi Örs