Növénytermesztési tanfolyam indult

Növénytermesztési tanfolyam indult
Bihar megyében elsőként indult be szerdán délelőtt a Mezőgazdasági Igazgatóság által szervezett növénytermesztési tanfolyam, Székelyhídon. Mint megtudtuk, további kurzusokra is várnak jelentkezőket, folyamatosan, melyek akkor kezdődnek, amikor elégséges a létszám.

Szerdán délelőtt már csak nyomokban lehetett látni havat az Érmellék nagy részén, annyi maradt meg az alig 24 órával korábbi intenzív havazásból. A tájat a felszántott területek, vagy az éppen már zöldellő vetés látványa uralta, az itt-ott felállított hófogók „munkanélkülikként” strázsáltak. A mezőgazdászok viszonylagos pihenője éppen alkalmas, hogy továbbképzésre, tanulásra fordítsanak időt. Lapunkban is többször megjelent már: a Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság (MMI) tanfolyamokat hirdet, azok beindítása annak függvénye, hogy mikor gyűl össze a szükséges létszám. Tegnap délelőtt és délben Székelyhídon volt ebből a szempontból jelentős esemény, sőt, események: traktorvezetői tanfolyamot végzettek vizsgáztak, illetve a megyében elsőként beindult egy növénytermesztési tanfolyam. Antal János mérnök, a MMI érmelléki tanácsadója a helyszínen kérdésünkre elmondta, hogy a traktorvezetői tanfolyamot 16-an végezték el a régióból, ezzel a szakképzéssel könnyebben kaphatnak munkát, illetve, ha már van állásuk, magasabb fizetési besorolásra is van esélyük. A székelyhídi Polgármesteri Hivatal gyűléstermében az elméleti vizsgára került sor, a gyakorlatit természetesen az arra hivatott rendőrségi szervek végeztetik.

Spontán fórum

Ám míg a traktorvezetők sorra kerültek, a gyűlésteremben a növénytermesztési tanfolyamban érdekeltek gyűltek össze. Már mielőtt a MMI-t képviselők megérkeztek volna, a találkozó spontán fórummá alakult, ahol a résztvevők kérdésekkel „bombázták” Antal Jánost az idénre vonatkozó támogatási lehetőségekről, várható programokról, de egymás között megbeszélték tapasztalataikat is. A megyeközponti hivatalt Marius Ştefan aligazgató és Cristina Copil, a tanfolyamokért felelős munkatárs képviselte. Marius Ştefan még szinte le sem ült, máris mondta, hogy akik részt akarnak venni az idei paradicsom-programban (lapunkban erről többször is írtunk tavaly is), azok minél előbb jelezzék szándékukat. Ezt követően még számos lehetőségről szót ejtett, illetve megpróbált válaszolni a felé záporozó kérdésekre (akár magyarul is), annál is inkább, mert mint elmondta, a napokban volt Bukarestben, ahol a legújabb információk birtokába jutott. Hogy csak néhány kérdéskört érintsünk: a paradicsom-program további részletei; miért nem lehet valaki termelő és piaci árus (kereskedő) egyszerre; milyen vállalkozási forma előnyös a termelőknek. Ahogyan az egyik hozzászóló tömören megfogalmazta a nehézségeiket: „megkötötték a kezünket”. Cristina Copil egyebek mellett EU-s és országos programokról beszélt, a pályázatokhoz szükséges pontok és az elnyerhető összegek számadatai röpködtek a levegőben.

Két csoportban

Antal János kérdésünkre még elmondta: a megyében elsőként indult növénytermesztési tanfolyamra 34-en iratkoztak be, őket két csoportra osztották, a mérnök fogja tartani a szakmai felkészítést. A kurzus végén a résztvevők oklevelet kapnak annak elvégzéséről, amit szerződések megkötésekor, támogatási pénzek megpályázásakor hasznosíthatnak. Állattenyésztési tanfolyam egyelőre azért nem indul, mert csekély az érdeklődés, kevesebben foglalkoznak általában ezzel az ágazattal. Ellenben mindenre vonatkozik (növénytermesztésre, állattenyésztésre, traktorvezetésre) továbbra is, hogy folyamatosan lehet jelentkezni a tanfolyamokra a területileg illetékes Polgármesteri Hivatalokban (melyek kapcsolatot tartanak a MMI illetékeseivel), illetve a hatáskörébe tartozó településekről akár Antal Jánosnál is személyesen (az egyes elöljáróságokon tartott fogadóóráin) vagy a 0723–165–268-as telefonszámon.

Rencz Csaba