Novemberben kezdődik a dolgozatírás

Románia – November 30-án az anyanyelv dolgozattal veszi kezdetét az idei egységesített dolgozatírás. Ebben a tanévben a VII. és VIII. osztályosok ugyanakkor írják a dolgozatokat.

A matematika vizsgára december 5-én, a román nyelv dolgozatra december 14-én kerül sor. December 11-én csak a VIII. osztályosok írnak majd történelemből vagy földrajzból. Cristian Mirescu, a Curriculum és Értékelő Központ igazgatója szerint valószínűleg 10 tételt készítenek elő a dolgozatra, s az adott vizsga napján húznak egyet a tételek közül. A tétel száma megegyező lesz úgy a VII., mint a VIII. osztálynál. Fellebbezni majd csak január 11-én lehet. Azok, akik különböző okok miatt a fent említett időszakban nem voltak jelen a dolgozatírásnál, egy pótszesszióban írhatják meg az elmaradt dolgozatot. Február 12-én matematikából, február 15-én anyanyelvből, február 20-án román nyelvből, február 22-én pedig földrajzból, vagy történelemből kell írniuk azoknak, akik az előző szesszióból hiányoztak. A második félévi dolgozatok megírása május 6-án az anyanyelv dolgozattal kezdődik.

Ezt május 9-én a VIII. osztályosok történelem vagy földrajz dolgozata követi, majd május 13-án román nyelvből, május 16-án pedig matematikából írnak a tanulók. Óvást benyújtani május 29-én lehet. Aki erről a dolgozatról lemaradt, a pótszesszióban bepótolhatja. Május 23-án lesz a pótszesszió első dolgozata, matematikából, május 27-én anyanyelvből, május 30-án földrajzból vagy történelemből, június 2-án pedig román nyelvből írnak a diákok. Óvást benyújtani június 4-én lehet. A dolgozatokat 1-től 100 pontig fogják értékelni. 10 pont jár hivatalból, a többi 90-et pedig a javítókulcs szigorú betartásával adják a javítótanárok. A kapott pontszámokat 10-zel osztják, kerekítés nélkül, így kapják majd a végleges jegyet. Az osztálytermekben 2-2 felügyelő tanár lesz, akik nem lehetnek szaktanárok. Az egységesített dolgozatok a képességfelmérő vizsgát helyettesítik.