Novemberben 9,2 százalékkal nőtt a román ipari termelés

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Tavaly novemberben 9,2 százalékkal nőtt a román ipari termelés az előző év tizenegyedik hónapjához mérten – közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 9,5 százalékos volt a vizsgált időszakban. A növekedés a feldolgozóipar 10,2 százalékos és a bányászat 4,8 százalékos bővülésének köszönhető. A tavalyi év első tizenegy hónapjában a román ipari termelés 8,3 százalékkal nőtt 2016 azonos időszakához mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 8,9 százalékos bővülést jegyeztek. Ebben az időszakban is a feldolgozóipar és a bányászat volt az ipari termelés hajtóereje 9, valamint 6 százalékos növekedéssel.

Az ipar adja a román bruttó hazai termék (GDP) mintegy egynegyedét, tavaly 1,7 százalékkal nőtt a termelés. A román kormány 6,1 százalékos gazdasági növekedést remél a 2017-es évre, aminek fő hajtóereje a belföldi fogyasztás és az ipar. A Világbank szerdán emelte 6,4 százalékra előrejelzését a tavalyi várható román GDP-bővülésre a korábban közölt 4,4 százalékról.

(MTI)