November eleseje után fizetik a kártérítést

Bihar megye – A kommunizmus idején elkobzott ingatlanok után pénzbeli kártérítést csak november elseje után kapnak a jogos tulajdonosok. A Tulajdonalap először a tavalyi év után járó osztalékokat adja ki.

Az osztalékot november elseje táján adják ki, s csak utána következik a pénzbeli kártérítések kifizetése, nyilatkozta a Tulajdonalap elnöke Alexandru Paunescu kedden egy sajtótájékoztatón.

Akik pénzbeli kártérítést szeretnének 500.000 lejig ké rvényezhetik azt november elsejétől számított hat hónapon belül a Tulajdont Visszaszolgáltató Országos Hatóságnál (Autoritate Nationala pentru Restituirea Proprietatilor).

Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyminiszter szerint a Tulajdonalap által osztalékként begyűjtött tetemes összeg nagyrészt fedezi a Kártérítések összegét, de megeshet, hogy ki kell pótolják.

A Tulajdonalapnak jelenleg 150 millió euró készpénze van a BCR, BRD és a Raiffeisen Bankban nyitott számlákon. Június végéig 216 millió lej osztalékot kaptak a paortfóliójukban lévő cégek részvénycsomagjai után, amiből 137,44 millió lej 2006-os évi osztalék. Jónius végén a Kormány módosította a Tulajdonalapra vonatkozó törvényt, akkor került be az a kitétel, hogy a károsultak 500.000 lejig pénzbeli kártérítést is kérhetnek, de választhatják a Tulajdonalap részvényeit is, amit a Bukaresti Értéktőzsdén értékesíthetnek, miután jegyzik ott azokat. A jegyeztetésre viszont Paunescu szerint a legjobb esetben is csak jövő év júniusában kerül sor. Az 500.000 lejen felüli kártérítési igény csak részvények formájában elégítik ki. A PSD Kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványa elodázhatja a kárrtérítések kifizetését.

A tavalyi év után járó osztalékként a nettó profit 50 százalékát, mintegy72 millió lejt osztanak ki. Augusztus elején a Tulajdonalapnak 2.457 részvényese volt.

A kommunizmus idején tulajdonuktól jogtalanul megfosztottak kártérítésére létrehozott Tulajdonalapot, mint részvénytársaságot 2005 decemberében jegyezték be Cégjegyzéknél. A Tulajdonalap tőkéjénak mintegy 96,5 százaléka jelenleg az állam tulajdonában van és a Pénzügyminisztérium gazdálkodik vele, míg 3,5 százalékát kártérítésképpen osztják ki azoknak, kik nem kaphatták vissza természetben elkobzott ingatlanaikat.