November 20-ától osztják a kártérítést

Románia – A kommunista időkben elkobzott ingatlanok után járó pénzbeli kártérítést november 20-ától kezdték osztani jelentette be Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyminiszter.

A mintegy 28.797.328 lej osztalékból kártalanítják azokat a tulajdonosokat, akiknek 500.000 lejnél kevesebb jár, s pénzbeli kártérítést kértek, nem részvényeket. A kártérítési alapot október végén még kipótolták 33 millió lejjel egy kormánydöntés alapján, tekintve, hogy sokan kértek pénzbeli kártérítést.

A Gazdasági és Pénzügyminisztériumon keresztül a román állam a Tulajdonalap többségi részvényese, de van 3.006 magánszemély is a részvényesek között, összesen 11,26 százalékos részesedéssel. Az állam 58,79 millió lejt adhat ki ki osztalékként.

Amig a Tulajdonalapot nem jegyzik a tőzsdén a kárpótlásként adott részvényei nem vállthatók pénzre. Az 500.000 lej feletti kártérítést pedig csak részvényekben kaphatja meg a károsult. A választási lehetőséget a már említett összegig ez év októberben adták meg a jogosultaknak. Akik pénzbeli kártérítést kérnek, azoknak kérvényeznie kell azt október elsejétől számított hat hónapon belül az Országos Tulajdonvisszaszolgáltató Hatóságnál (Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor)

A Tulajdonalap már november elején kiadta 191 részvényes magánszemélynek az osztalékot összesen 31,5 millió lej értékben. Szeptemberben azt igérte Alexandru Paunescu a Tulajdonalap elnöke, hogy az osztalékok kiadása után kezdődik a pénzbeli kártérítések kifizetése is.