November 15-től fizetik a kártérítést

Románia-A tulajdonalap november 15-én kezdi meg a pénzbeli kártérítések kifizetését azoknak akiktől a kommunista időkben jogtalanul elkobozták ingatlanaikat.

A fentebbieket Varujan Vosganian gazgdasági és pénzügyminiszter jelentette be nemrég. Az elkobzott és természetben vissza nem szolgáltatható ingatlanok tulajdonosai  ez év októberétől választhattak pénzbeli vagy részvényekkel való kártérítés között. Pénzbeli kártérítés 500.000 lejig kérhető. A kérelmeket október elsejétől számított hat hónapig lehet leadni az Országos Visszaszolgáltatási Ügynökségen Bukarestben.

 

A Tulajdonalapnak bankbetétjei vannak, s ebből fizet. A bankbetéteket a tulajdonalap portfóliójába tartozó vállalatoktól származó osztalékokból és kamatokból táplálják.

 

A Kormány október vége felé jelentette be, hogy a kártérítések kifizetésére szánt alapot 33 millió lejjel növelték meg, mivel sokan kértek pénzbeli kártérítést.

November elsejétől a tulajdonalap részvényesei megkapják a tavalyi év után járó osztalékot, részvényenként 0,00253334 lejt, összesen 36 millió lejt, ami atavalyi 72 millió lejes profitnak az 50 százaléka.

 

Tavaly a Tulajdonalapnak 81,02 millió lej jövedelme, 8,87 millió lej költsége volt. Ez évben 225 millió lej jövedelemre és 40 millió lej költségre számítanak.

A Tulajdonalapnak október elején 2.467 magánszemély volt a részvényese, részvénytársaságként 2005 decemberében jegyezték be a cégjegyzékbe.