Növelték az egészségügyi stratégiai projekt költségvetését

Növelték az egészségügyi stratégiai projekt költségvetését
A keddi, rendes havi megyei tanácsülésen két előterjesztés is az Interreg V-A Románia-Magyarország Program IP HEALTH ROHU-275 kódjelzésű egészségügyi stratégiai projektre vonatkozott.

Az Interreg V-A Románia-Magyarország Program IP HEALTH ROHU-275 kódjelzésű egészségügyi stratégiai projekt (Integrált projekt a fenntartható fejlődésért Bihar megye hegyvidéki területén, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés fejlesztése és vészhelyzetben történő orvosi beavatkozások fejlesztése; 4-es prioritási tengely: az egészségügyi szolgáltatások fejlesztése – együttműködés az egészségügyi ellátás és a megelőzés tekintetében; 9/a beruházási prioritás: beruházás az egészségügyi infrastruktúrába) általános célja mintegy 700 ezer ember egészségének javítása Bihar megyében (Románia) és Berettyóújfalu területén (Magyarország).

Vezető kedvezményezett az RMDSZ-es Pásztor Sándor irányította Bihar Megyei Tanács, további projektpartnerek Nagyvárad önkormányzata, Margitta önkormányzata, Nagyszalonta önkormányzata, Élesd önkormányzata, Belényes önkormányzata, valamint a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Kara. Társult partnerek a Bihar Megyei Hegyimentő Szolgálat és a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház.

A projekt megvalósításaként a következő tevékenységek várhatóak: két sürgősségi egészségügyi központ építése a hegyvidéki területeken, Pádison és Biharfürden; egy épület felújítása; modern fizikai gyógyászati és rehabilitációs központ alapítása; nyitott távgyógyászati rendszer (telemedicina) létrehozása és a megyei kórház felszerelése modern digitális radiográfiával és echográf eszközökkel, valamint angio CT-vel a kemoembolizációhoz, továbbá a városi kórház Spect CT-vel történő ellátása az onkológiai és endokrin diagnózisra és egy modern kutatóeszközzel a vészhelyzetek lokalizálására a lehető legrövidebb idő alatt; a helyi kórházak felszerelése modern digitális radiográfiai és ökográfiai eszközökkel; egy épület felújítása (N. Jiga utca/Gesztenye fasor 29. szám, Nagyvárad) és egy oktatási központ létrehozása a folyamatos orvosi oktatáshoz.

Ez várható

Főbb várható eredmények: több mint 700 ezer ember részesül a minőségi orvosi szolgáltatásokból, kilenc orvosi központ és részleg modern orvostechnikai eszközökkel való felszerelése, az e-egészségügyi rendszer javulása, a távgyógyászat megvalósulása, határon átnyúló tanulási és kutatási központ létrehozása.

A legutóbbi, e hét kedden zajlott megyei tanácsülésen két elfogadott napirendi pont is erre az egészségügyi stratégiai projektre vonatkozott: az egyikkel megszavazták a Pádison és Biharfüreden építendő két sürgősségi egészségügyi központ hatástanulmányát, a másikkal pedig arról döntöttek, hogy nagyobb legyen az újból elfogadott projekt teljes költségvetése, mely ezáltal 9.474.159,01 euróról 9.717.383,06 euróra nőtt. Várhatóan 2019. július 1-jén kezdődhet a 36 hónapon keresztül zajló gyakorlatba ültetés.

Ciucur Losonczi Antonius