Növekvő ingatlanárak

Növekvő ingatlanárak
Szatmár megye – A lakásárak növekedtek az év eleje óta, a szántóföldeket viszont kerülik az ingatlanbefektetők. Utóbbiak stagnálnak.

Az év eleje óta mintegy 20 százalékkal emelkedtek Szatmárnémetiben az ingatlanárak, de Szatmár megye viszonylatában is több mint 15 százalékos árnövekedés tapasztalható — állítják a megyei ingatlanügynökségek lapunk által megkeresett vezetői.  Az idei árnövekedés következtében a megyében a 2002–2007 közötti időszakban reálértékben megduplázódott az ingatlanok ára.

Ami a lakásárakat illeti, Szatmárnémetiben a külföldön dolgozók ingatlanbefektetései és a nagyaranyú építkezési hullám, továbbá a bankok nagyarányú lakossági hitelfolyósítási „készsége” idézte elő a 2006–os évihez hasonló lakásárnövekedést. Nagykárolyban a szatmárnémetihez hasonlóan alakult az ingatlanpiac az év első nyolc hónapjában, a megye többi városában s vidéken a lakásárak mintegy 10 százalékkal emelkedtek.

A Szatmár Megyei Statisztikai Hivatalnak a Mediafax hírügynökség által közölt adatai szerint a megyeközpontban 2500 lakás építése van folyamatban, a lakóparkokat is beleértve, s mintegy 250 lakás készül el az év végéig. A hírügynökség információi szerint egy kétszobás panell–lakás ára minőségtől és övezettől függően 25 000 –60 000 euró között váltakozik, egy háromszobás tömbházlakásért 30 000–től akár 75 000 euróig terjedő összeget is kérnek.

A telekárak a lakásárakkal arányos mértékben növekedtek a megyében az év eleje óta, a mezőgazdasági földterületek árának tekintetében viszont nem tapasztalható elmozdulás a januári árakhoz képest. A stagnálás a szántóföldek árának esetében a korábbi földtagosítással, illetve azzal magyarázható, hogy a földtulajdonosok többsége a bérbeadást választja a terület eladása helyet, másrészt kereslet sincs az ingatlanbefektetők részéről a szántóföldek iránt.

Bódi Sándor