Növekedési pályára állt idén az EMNP

Növekedési pályára állt idén az EMNP
Az év politikai sokkja az RMDSZ és az USL titkos paktuma volt – mondta az EMNP évértékelő sajtótájékoztatóján Szilágyi Zsolt, a titkos záradékok megismerését is sürgetve.

 

Egyre nő az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ismertsége és támogatottsága – összegzett csütörtöki nagyváradi évértékelő tájékoztatóján a tömörülés több politikusa is. Szilágyi Zsolt úgy fogalmazott: „Érdemes volt elindulni az úton, s bebizonyosodott, hogy igazunk volt. Mindezt idén két választás is megmutatta, amelyen részt vettünk. Az EMNP idén belépett a politikai porondra, és megvetette ott a lábát.”

A párt egyébként jövő év első felében tisztújítást is tart. Fő céljuknak 2013-ban a belső struktúra kiépítésének folytatását, azaz a helyi szervezetek megalakítását tekintik. Általános prioritásuk ugyanakkor annak a 600.000 romániai magyar szavazónak a megszólítása, mozgósítása, akik a mostani voksoláskor passzívak maradtak.

Szilágyi Zsolt szerint „az év politikai sokkja az RMDSZ és az USL titkos paktuma volt”. Szorgalmazza, hogy Kelemen Hunorék hozzák nyilvánosságra az egész szöveget, a záradékokkal együtt. Ugyanakkor az EMNP elfogadhatatlannak tartja, hogy az RMDSZ és az USL már a választás előtt és titokban leszerződött, „előre kiárusítva azokat a szavazatokat, amelyeket akkor még be sem gyűjtöttek”.

Tárgyalnának

Az EMNP másik politikusa, Zatykó Gyula azt emelte ki, hogy pártjuk csak idén februárban kezdte úgymond márkanévként is megismertetni magát, s e rövid idő alatt sikernek könyvelik el, hogy az önkormányzati választáshoz képest a parlamenti voksoláskor már 32 százalékkal nőtt a támogatottságuk. Hangsúlyozta: „Az RMDSZ alig teljesítette az 5 százalékos küszöbértéket, ez is arra sarkallna, hogy a magyar erők megpróbáljanak együttműködni.”

Felvetettük a tájékoztatón, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a választás előtt azt nyilatkozta, a voksolást megelőzően nem tárgyalnak, de utána elképzelhető a nyitás a többi romániai magyar párt felé. Kérdésünkre, hogy mi jöhet most, Szilágyi Zsolt azt mondta, ők készek a tárgyalásra, „de továbbra is semmi – az RMDSZ-től nem érkezett jelzés”. Sérelmezte ugyanakkor a tájékoztatón, hogy az MPP immár az RMDSZ szatellit pártjává vált.

Csomortányi István az EMNP részéről úgy összegezte az évüket, hogy „két nagyon mocskos kampányon vagyunk túl, amikor minket akadályozni, a támogatóinkat pedig megfélemlíteni próbálták – ennek ellenére folytattuk utunkat, és ezentúl is megyünk előre”.

Szeghalmi Örs

Címkék: , ,