Nóvák Előd: szeretnénk megfelelni a határon túli magyarságnak is

Nóvák Előd: szeretnénk megfelelni a határon túli magyarságnak is
Marosvásárhely – Múlt hét végén megalakult a marosvásárhelyi „Jobbik Barátikör”. Ez az első „Jobbik Barátikör” mely Magyarország határain kívüli jött létre. Kik lehetnek a tagjai és milyen jogi státussal bír a barátiköri tagság?, kérdeztük Nóvák Elődöt a Jobbik országgyűlési képviselőjét:

-     A hatályos törvénnyek elég szűk kereteket szabnak nekünk, ezért egyelőre informális szervezetként hozzuk létre a határon túli magyar lakta településeken a Jobbik Barátiköröket. Ettől függetlenül jobbik tagok hozzák létre ezeket a barátiköröket, az alapszabályzat értelmében, az úgynevezett egyéni tagok akik alapszervezethez nem tartoznak de szavazati joggal rendelkeznek, Kongresszuson részt vehetnek, tehát aktív tagjai lehetnek a pártnak.

     Miért van szükség erre a közvetítő elemre, miért nem lehet egy határon túli magyar egyszerűen tagja a pártnak?

-     Mindenki tagja a pártnak de egyelőre alapszervezetet még a hatályos törvények szerint nem lehet létrehozni. Keressük a lehetőséget hiszen mi a határok felettiségben gondolkodunk. Egyelőre informálisan akarjuk létrehozni, hiszen túl nagy lépés lenne mert megyei elnököt kellene választanunk, felvetődne, hogy milyen formában szedjük be a tagdíjat, mivel eddig csak forintban volt meghatározva. Én azt gondolom, hogy egy olyan nemzetpolitikai fordulat után mi most bekövetkezet az új kormány megalakulásával, mindenkép ideje volt, hogy mi megmutassuk azt is, hogy a határon túliak véleményére ugyan úgy kíváncsiak vagyunk és ugyan úgy szeretnénk megfelelni a határon túli magyarságnak is mint a csonka magyarországiaknak.

     Miért Marosvásárhelyen alakult meg a Kárpát –medence első Jobbik Barátiköre?

-     Egyrészt, mert itt nyílt meg Szegedi Csanád európai parlamenti képviselő irodája, másrészt itt volt a legnagyobb szükség rá, hiszen más területeken, mint Székelyudvarhelyen például, ahol döntő többségben van a magyarság, nem volt olyan égető szükség rá, mint itt.

     Konkrétan, mit ért azon, hogy a Romániában elő magyaroknak is szeretnének megfelelni a magyar országgyűlésben?

-     Demokratikus párt a Jobbik, a szavazóinak mindenkép szeretne megfelelni, mi hozzájuk szeretnénk hűségesek lenni, viszont nem csak a csonka országi magyarságon gondolkozik, hanem a határon túli magyarságon is. Szerencsére a Jobbik javaslatára, augusztus 2o-án hatályba lép a kettős-állampolgársági törvény, amit csak januártól lehet alkalmazni. Szerintünk nem csak állampolgársági de a szavazati jogot is meg kellett volna adni, sajnos ez irányú javaslatainkat leszavazták de saját pártunk keretén belül szeretnénk megvalósítani a tényleg egyenlő magyar állampolgáriságot.

Ebben az évben még körülbelül 1o barátikört szeretne létrehozni Erdélyben a Jobbik, többek között Bróton, Székelyudvarhelyen és Nagyváradon.

A marosvásárhelyi „Jobbik Barátikör” 17 alapító tagja Vitus Őrs, EP irodavezetőt választotta elnöknek.

Címkék: , ,