ERDON Bulvár

2008.05.27. 07:24

Meghalt Sydney Pollack

<p>Életének 73. évében meghalt Sydney Pollack Oscar-díjas rendező, színész és producer. Számos filmsiker fűződik a nevéhez, a legjobb rendezőnek járó aranyszobrot a "Távol Afrikától" című filmért kapta 1986-ban.</p>

Sydney Pollack kaliforniai otthonában családja körében hunyt el - mondta a művész ügynöke. Az orvosok kilenc hónapja diagnosztizáltak nála rákbetegséget. Pollack nevéhez számos filmsiker kötődik. Első nagy rendezése az 1969-es "A lovakat lelövik, ugye?" című film volt, három évvel később a Jeremiah Johnson-ért a Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálma díjra jelölték. 1975-ben készítette a Keselyű három napját. A következő zajos sikere a Dustin Hoffman főszereplésével készült "Aranyoskám" című film volt, amelyet 1983-ban Oscar-díjra jelöltek a legjobb rendező és a legjobb film kategóriájában. Az akadémia díját végül a "Távol Afrikától" című rendezéséért kapta meg 1986-ban, sőt, abban az évben az kapta a legjobb filmért járó elismerést is.

A következő években egyre több filmet szereplőként jegyzett: Férjek és feleségek (1992), Sabrina (1995), Tágra zárt szemek (1999), Művészlelkek (2006), míg producerként a "Hideghegy" című filmje kapott nemzetközi elismerést 2003-ban. Utolsó nagy sikere 2007-ben a "Michael Clayton" című film volt, amelyért Oscar-jelölést kapott. Sydney Pollack 73 éves volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!