Nőtt a túlélési lopások száma Biharban

Nőtt a túlélési lopások száma Biharban
A Prefektusi Kollégium keddi ülésén Liviu Popa Bihar megyei rendőrfőkapitánynak, valamint Békési Csaba, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség igazgatójának beszámolója hangzott el.

Általánosságban véve jó eredményekről számolt be Liviu Popa, a Bihar megyei Rendőr-főkapitányság vezetője. A grafikonokkal és számadatokkal alátámasztott jelentésből kiderült: a bűnözés csökkenő tendenciát mutat, a rendőrség által megoldott ügyek száma nő, a lakosság sok panasszal fordul ugyan a rendőrséghez, de ezek nagy része alaptalannak bizonyul.

A bűncselekmények 90,3%-a lopás, ezen belül a leggyakoribbak az autókból történő lopások, ezt követik a biciklilopások és a szemeteskukák eltulajdonítása – ez utóbbiak a rendőrfőkapitány szerint annak tulajdoníthatóak, hogy egyesek olyan szolgáltatókkal kötöttek szerződést, amelyek nem biztosítottak számukra szemeteskukákat. A lopások nagy részéért pedig magukat a károsultakat is felelősség terheli, például ha látható helyen hagyják az értékeiket a gépkocsiban, hangzott el. Az utcai rablások száma csökkent, s ez a rendőrfőkapitány szerint nagyrészt az általuk vezetett információs kampánynak köszönhető, melynek lebonyolításában az egyházakkal is közreműködtek. Ezek áldozatai főként idős hölgyek voltak, akik „a húsz-harminc grammos arany nyakláncuk nélkül a piacra sem mentek volna el” – mondta Liviu Popa.

Családon belül

Az idei év során mintegy húszezer hívás érkezett az 112 sürgősségi számra, s a tavalyi évhez képest csökkent a tréfának szánt hívások száma. A rendőrség különleges osztagai, melyek eredményeivel különlegesen elégedett a rendőrfőkapitány, 917 ügyben közreműködtek, 67 razziát tartottak és 78 házkutatást végeztek. Ami pedig a közlekedési baleseteket illeti: ezek is csökkenő tendenciát mutatnak, s bár a közhiedelem szerint túlnyomó többségüket az ittas vezetés okozza, a tények azt mutatják, hogy mindössze 16 ilyen esetük volt az idén, a több száz közlekedési balesetek legnagyobb része a sebesség túllépése, az elsőbbségnyújtás elmulasztása miatt történik. A rendőrségnek sok, közlekedést ellenőrző akciója volt az idén, sajnos ezek nem tudnak helyettesíteni egy olyan törvénykezést, melynek sokkal koherensebbnek kellene lennie, s amelynek az európai előírásokhoz kellene igazodnia, tette hozzá Liviu Popa.

Bár a személyek ellen elkövetett bűncselekmények száma csökkent, növekvőben van a családokon belüli erőszakos cselekményeké, hangzott el. A lopások terén pedig egyre inkább teret nyernek az úgynevezett túlélési lopások, mely többnyire nagyáruházakban történnek, s amelyeket az őrző-védő cégek embereinek meg kellene előzniük, de ehelyett már az elkövetést követően lépnek közbe.

Az ülés Békési Csabának, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) igazgatójának jelentésével folytatódott. Elhangzott: az idén három állásbörzét szervezett az intézmény. Áprilisban általános állásbörze zajlott, ezt követte az a rendezvény, mellyel a hátrányos szociális helyzetben lévő fiatalokat célozták meg, szeptemberben pedig első sorban a frissen végzettek számára szerveztek börzét. A három rendezvény okán összesen 338 munkáltatóval vették fel a kapcsolatot, ezek közül 96 vett részt és a három rendezvény során 1084 munkahelyet ajánlottak fel, ezek közül pedig 287-et töltöttek be. A frissen végzetteknek szervezett börze bizonyult a legsikeresebbnek, ezen mintegy 800 álláskereső vett részt, a cégek 486 munkahelyet ajánlottak fel és 153-ra találtak megfelelő embert. Az AJOFM harminc tanfolyamot szervezett az idén, ezek között képzések, bevezetések és átképzések szerepelnek, s a legsikeresebb a CNC esztergályos-képzés, melynek elvégzői több mint kilencven százalékban el is tudnak helyezkedni.

Az ülés pezsgőkoccintással, valamint az Agora óvodába járó gyerekek által előadott karácsonyi énekekkel folytatódott.

Neumann Andrea

Címkék: ,