Nőtt a minimális járulék

Bihar megye – Módosult a nem fizetésnek minősülő összegek után fizetendő nyugdíjbiztosítás minimális összege. Erről, illetve egyéb változásokról kérdeztük a Bihar megyei Nyugdíjpénztár vezetőit.

Egy fontos változás, hogy az új nyugdíjtörvény megszabja a minimális összeget, amely után nyugdíjbiztosítást kell fizessenek mindazok, akiknek fizetésektől eltérő jövedelmeik vannak (például az engedéllyel rendelkező magánszemélyek), tudtuk meg Leontin Ţîrle megyei vezérigazgatótól.

Az összeg, melyet januártól alapul vesznek, nem lehet kisebb, mint az országos bruttó átlagbér 35%-a, azaz 708 lej, tehát a legkisebb nyugdíjbiztosítási járulék ebben az esetben a 708 lej 31,3%-a, vagyis havi 222 lej. Eddig a minimálbér volt a legkisebb összeg, amelyet alapul vettek, s a legkisebb járulék 156 lej volt. Ugyancsak a fentiek vonatkoznak azokra, akik nincsenek alkalmazásban, de fizetni akarják a nyugdíjbiztosítást. Az igazgató adatai szerint Bihar megyében mintegy hatezer személy kell januártól többet fizessen. Nekik személyesen kell rendezniük helyzetüket a nyugdíjpénztárnál.

Amennyiben a fenti kategóriába esők közül valaki nem realizált jövedelmeket egy adott időszakban, és ezt dokumentumokkal is igazolni tudja, akkor nem kell fizetnie a nyugdíjbiztosítást – viszont az az időszak nem is számít bele a kifizetési periódusba, közölte a nyugdíjpénztár igazgatója.