Nőszövetségi díjátadás Érmihályfalván

A díj mellé virágcsokor és torta is járt a kitüntetettnek, Kovács Rozália helytörténésznek. A szerző felvétele
A díj mellé virágcsokor és torta is járt a kitüntetettnek, Kovács Rozália helytörténésznek. A szerző felvétele
A napokban adták át Érmihályfalván az RMDSZ-Nőszervezet Sorsfordító nők múltja, jelene, jövője című pályázati kiírásának keretében létrehozott díjat, amit Kovács Rozália helytörténésznek ítéltek oda.

Az RMDSZ-Nőszervezet az 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában – Sorsfordító nők múltja, jelene, jövője című pályázati kiírás keretében Bihar megye minden régiójában egy-egy hölgyet díjaz, akik munkájukkal hozzájárultak/hozzájárulnak közösségük megmaradásához, fejlődéséhez. A napokban tartották a díjátadó ünnepséget Érmihályfalván, ahol előbb a helyi szervezet elnöke, dr. Turucz Mária, majd Kéry Hajnal megyei elnök köszöntötte az ünnepség résztvevőit a kultúrház kistermében. A GGG Irodalmi Stúdió tagjainak és a III. C. osztály kisdiákjainak műsora után Gábor Éva tanítónő, helyi alelnök olvasta fel a kitüntetett, Kovács Rozália helytörténész laudációját.

Közössége javára

Nevezett eddigi élete során volt titkárnő, helyettes tanár és tanító, könyvtáros, kultúrházvezető, zongoraoktató. Helytörténeti munkájához kapcsolódóan tagja a Magyar Néprajzi Társaságnak, a Kriza János Néprajzi Társaságnak, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaságnak, tevékenységét nem csak (saját és társ-szerzőként jegyzett) kötetei, de díjak sokasága is dicséri, helyben megkapta már a Pódium Díjat, pár napja pedig, a XXVI. Nyíló Akác Napokon a Kiválósági Díjat. (Lapunkban is több írása megjelent már.) „Egy csendes sorsfordító hölgy” – így jellemezte a kitüntetettet Nyakó József polgármester, Karsai Attila alpolgármester pedig azt emelte ki, hogy Kovács Rozália nemcsak szemlélődik, tétlenül élve nyugdíjas éveit, hanem aktív, ráadásul a közösség javára fejt ki sokszor áldozatot is kívánó munkáját. A díjat a nőszövetségi vezetők adták át, illetve ugyanők gondoskodtak azokról a tortákról is, melyek nemcsak díszesek, de, mint meggyőződhettünk róla, finomak is voltak.

Rencz Csaba