Nőszervezet: az építkezés éve

A tavalyi évi tevékenységeiket és az idei terveiket ismertették a nőszervezeti vezetők. A szerző felvétele
A tavalyi évi tevékenységeiket és az idei terveiket ismertették a nőszervezeti vezetők. A szerző felvétele
Csütörtök délben az RMDSZ székhelyén sajtótájékoztatót tartott az RMDSZ Nőszervezet, melyen a tavalyi évi tevékenységeiket és az idei terveiket ismertették a különböző szintű vezetők.

Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke gratulált a megyei vezetésnek, mivel szerinte az egyik legsikeresebb és legtöbb helyi szervezetet (160) felmutató a bihari, illetve elismerést érdemel a közösségben, a közösségért és a közösségre figyelve kifejtett munkájáért is. Meglátásában egy olyan választási év ért véget, mely jelentős előrelépést hozott a nők döntéshozatalban való részvételét, valamint közéleti szerepvállalását illetően, ezt támasztja alá, hogy jelenleg 7 RMDSZ-es női polgármester, 20 alpolgármester, 10 megyei tanácsos, 272 helyi önkormányzati képviselő és 4 törvényhozó fejti ki áldásos tevékenységét.

Nagy Gabriella margittai régiófelelős azt emelte ki, hogy fő céljuk a közösség szolgálata, melynek érdekében havonta rendeznek valamilyen programot, együttműködve az RMDSZ-szel, az egyházi nőszervezettel, az iskolával vagy a Caritasszal. Élénk tevékenységről számolt be az élesdi Kajántó Judit is, mint megtudtuk, főleg a sütésben, főzésben, a gyermekekkel való foglalkozásokban jeleskednek. Szabó Tünde (Nagyszalonta) egyebek mellett az Arany Tulipán családi napot és a Hajdúhét kolbászfesztiválján való részvételt emelte ki.

Karaván

Széll Gabriella (Nagyvárad) arról beszélt: amellett, hogy ők is bekapcsolódtak az országos szervezet által meghirdetett programokba, saját kezdeményezésekkel is büszkélkedhetnek. Nagy sikernek örvendtek például a báljaik, vagy az Olvas-Lak rendezvényük. Idén is folytatni szeretnék ezeket, kiemelten figyelve arra, hogy 2017 a Nőkkel Szembeni Erőszak Elleni Küzdelem Éve. Ugyanakkor szakmai csoportokat is szerveznének, „az idei az építkezés éve kell legyen” – fogalmazott.

Halász Ilona (Micske) is egy sor hasznos rendezvényt sorolt fel, ezek közül az egyik legérdekesebb az „Asszonyötperc” elnevezésű. Turucz Mária (Érmihályfalva) azt mondta, négy pillérre épül a tevékenységük: egészségügy, szociális szféra, kultúra és hagyományőrzés. Kerecsényi Katalin (Biharfélegyháza) is hosszasan sorolta az eredményeiket, például a csigatészta-készítésben jeleskednek. Aszalós Tímea (Székelyhíd) azzal büszkélkedett egyebek mellett, hogy ingyen házhoz küldtek, akik igényelték ezt, egy élő Mikulást.

Valamennyi felszólaló kitért olyan megszokott, mindenütt zajló összejövetelekre, mint: kokárdakészítés, koszorúzás, a húsvét és a karácsony megünneplése, az idősekre való odafigyelés stb.

Kéry Hajnal megyei elnök bejelentette: idén tavasszal karavánt indítanak Biharban Mondj igent a jövődre, folytasd az iskolát jelszóval azzal a céllal, hogy arra buzdítsák a fiatalokat, főleg a lányokat: tanuljanak tovább, válasszanak szakmát maguknak.

Ciucur Losonczi Antonius