Nőni fog az alkalmazottak nettó fizetése

Ionuţ Mişa pénzügyminiszter
Ionuţ Mişa pénzügyminiszter
Nőni fog az alkalmazott fizetése, és a munkáltató nem fog többet befizetni az államkasszába a jövedelemadó csökkentése és a társadalombiztosítási járulékok munkaadóról munkavállalóra való áthárítása következtében – jelentette ki Ionuţ Mişa pénzügyminiszter.

A kormányülés kezdetén felszólaló Mişa kifejtette: a sokat vitatott tervezet előnyös lesz a lakosság számára, de a Romániában működő cégek számára is.

Ionuţ Mişa elmondta: az első módosítás értelmében 16%-ról 10%-ra csökkentik a jövedelemadót az alkalmazottak, nyugdíjasok, vállalkozói engedéllyel rendelkező magányszemélyek számára, valamint a szerzői jogdíjakból, magánrendelők, albérletek, kamatok, díjak, mezőgazdasági tevékenységek révén szerzett jövedelmek esetében. Kivételt képez az osztalékadó, amely 5%-os marad.

A társadalombiztosítási hozzájárulások 39,25%-ról 37,25%-ra csökkennek és ezentúl nem a munkáltatót, hanem a munkavállalót terheli a fizetésekből származó jövedelem esetében. ‘Le akarom szögezni, hogy ez a három intézkedés összességében az alkalmazott nettó jövedelmének növekedéséhez vezet, anélkül, hogy a munkáltatónak több pénzt kéne fizetnie az államkasszába ‘ – magyarázta a pénzügyminiszter.

www.agerpres.ro