Nők, döntéshozatal, esélyek

Nők, döntéshozatal, esélyek
Szeptember 15-16-án a nagyváradi Ady Endre Líceumban tartotta partiumi önkormányzati konferenciáját az RMDSZ Nőszervezet, Nők a döntéshozatalban címmel. Érdekes gondolatok hangzottak el.

„Ha könnyű dolgok történnének, akkor férfiak ülnének itt”- hangzott el péntek délután a konferencia egyik kulcsmondata, amikor az egyik meghívott arról beszélt, milyen felirat fogadta őt, midőn egy olyan bukaresti hivatalnak az ajtóján belépett, ahol projektekkel kapcsolatos lényeges dolgok dőltek el, és híres volt arról, hogy csak nők dolgoznak ott. Nagyjából ilyen hangulatban telt az RMDSZ Nőszervezete által az elmúlt hétvégén Nők a döntéshozatalban címmel rendezett másfél napos tanácskozás, melyen olyan fajsúlyos, aktuális kérdésekről esett szó, hogy miként tud egy nő boldogulni a férfiak uralta közéletben, világban, eredményes közösségi képviseletet megvalósítani az önkormányzatokban, család- és idősbarát közösséget építeni, és milyen visszatartó erők akadályozzák őt az érvényesülésben, mindamellett, hogy azért a komoly témák mellett a szórakozásra, egymás jobb megismerésére is jutott természetesen idő.

A nyitó ünnepségen Biró Rozália országos elnök köszöntötte a megjelenteket, azon meggyőződésének adva hangot: lelke van annak az intézménynek, és az ott zajló tevékenységnek, ahol nők vannak vezető beosztásban. Ezt követően többfajta minőségében (háziasszony, családanya, nő stb.) Vad Márta, az Ady Endre Líceum igazgatónője is amellett foglalt állást, hogy óriási szükség van a nők munkájára.

Marina Ida, az RMDSZ Nőszervezet Partiumot koordináló alelnöke, Szilágybagos polgármesternője azon meggyőződésének adott hangot: az önkormányzatokban dolgozók munkája nem látványos ugyan, viszont fontos és nehéz. Sajnos a nők nem konkurálhatnak a férfitársaikkal, holott játékosnak kellene lenni, nem a pálya széléről bekiabálni. Aki bátor, az elismerést érdemel, és a hatékonyság érdekében szükség van a tudással rendelkező, eltökélt nőkre- fogalmazott.

Emberközpontúbb

Kéry Hajnal, a Nőszervezet Bihar megyei elnöke a kapcsolatépítés fontosságát húzta alá, arra bátorítva az egybegyűlteket: kérjenek tanácsot, és segítsenek egymásnak, mert igenis meg tudják csinálni azt, amit akarnak, képesek rá, és gondoljanak arra, kellenek ahhoz, hogy a emberibb arcát mutassa egy hivatal, emberközpontúbb legyen.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke a Járjunk a Szent László örökség-útján elnevezésű projektet ismertette, míg Horváth Anna, Kolozsvár volt alpolgármestere, és az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke a közigazgatás kihívásairól tartott előadást, arra hívva fel a figyelmet, hogy az elkövetkezendő időszakban a Szövetség három fő irányra fókuszál: a Minority SafePack-kel kapcsolatos aláírásgyűjtés, a jövő évi magyarországi választásokon való részvételi lehetőség megkönnyítése, és a nyelvi jogokkal kapcsolatos teendők. Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének az elnöke azt nyomatékosította, hogy a sokat emlegetett centenárium kapcsán is fontos a nők szerepe, mert jelenlétükben talán visszafogják magukat a vehemensek.

Ciucur Losonczi Antonius