Női kézilabda-Eb: Könnyebb ágon a magyar válogatott?

A magyar női kézilabda–válogatott a norvég, a szlovén és a francia csapattal szerepel majd azonos csoportban a decemberi dán–norvég közös rendezésű Európa–bajnokságon, míg a románok Dánia, Spanyolország és Szerbia ellen fognak küzdeni.

Az odensei sorsoláson az is kiderült, hogy Mátéfi Eszter szövetségi kapitány együttese Lillehammerben játssza csoportmeccseit, míg Radu Voina tanítványai Aalborgban mérkőznek.
A kontinensviadal 16 csapatát négy négyes csoportba sorolták, ezekből az első három helyezettek jutnak a középdöntőbe. „Nem könnyű a csoportunk – nyilatkozta az MTI-nek Mátéfi Eszter. – A norvégok olimpiai és Európa–bajnokok, világbajnoki bronzérmesek, míg a franciák legutóbb vb–döntőt játszottak. Ezzel együtt jó, hogy nem az AB–ágra kerültünk, mert szerintem ott még ennél is nehezebb lenne a dolgunk” – tette hozzá.
A románoknak már ismerős ellenfél a spanyol válogatott, ugyanis az ibériai együttes a legutóbbi két nemzetközi tornán (2008-as Eb, 2009-es világbajnokság) sorra kiejtette a „trikolór”–okat. A tavalyi vb-n a 4. helyen zártak a spanyolok, a dánok pedig ötödikek lettek. „Ezen a szinten már nem lehet osztályozni az ellenfeleket könnyűnek vagy erősnek. Az lesz a döntő, hogy fogunk játszani mindegyik meccsen. Szerintem egyik csoportban sem beszélhetünk favoritokról” – nyilatkozta Voina.
Az Eb-re december 7. és 19. között kerül sor, az aranyérmes kijut a 2012-es londoni olimpiára. A további ötkarikás helyekre a jövő évi vb-ről, illetve az azt követő pótselejtezőkről lehet kvótát szerezni.

Az Eb-csoportok

A csoport (Aalborg): Dánia, Spanyolország, Szerbia, Románia
B csoport (Aarhus): Oroszország, Montenegró, Izland, Horvátország
C csoport (Larvik): Németország, Hollandia, Svédország, Ukrajna
D csoport (Lillehammer): Norvégia, Magyarország, Szlovénia, Franciaország
A két középdöntős csoportnak a dániai Herning és a norvégiai Lillehammer, a helyosztóknak és az elődöntőknek Herning ad otthont.

Címkék: ,