Nőhet a pollenkoncentráció

Nőhet a pollenkoncentráció
© A young woman sitting on the grass, blowing her nose
A magyarországi mérések alapján a levegőben lévő pollen koncentrációja egyelőre alig kimutatható, az úgynevezett pollencsapdák mindössze néhány szem virágport mutatnak ki, tudtuk meg dr. Ellenes Jakabffy Zoltán nagyváradi allergológus gyermekorvostól.

Mint hozzátette, míg a határon túl minden megyeközpontban évtizedek óta mérik a pollenkoncentrációt, nálunk egyelőre nincsenek ilyen mérések, úgyhogy csupán a magyarországiak alapján következtethetünk a Bihar megyei helyzetre.

Viszont várhatóan hamarosan változhat a helyzet, egyes fák, mint például a mogyoró, az éger, a nyír nemsokára virágzani fognak, ezek miatt növekedhet a levegő pollenkoncentrációja. Azonban ezek nálunk nem okoznak sok gondot – sokkal inkább a pázsitfüvek, melyek április második felében kezdenek virágzani.

Az allergológus mindenesetre azt ajánlja: akik tudják magukról, hogy pollenallergiásak, kövessék a magyarországi pollenjelentéseket, nagyon sok weboldalon olvashatók. A legjobb, ha megelőzésképp, azaz még a tünetek megjelenése előtt kezdik el a kezelést. Fontos, hogy amennyire csak tehetik, óvakodjanak a cigarettafüsttől, a kipufogógáztól, próbáljanak tiszta levegőn közlekedni. A sóbányák és a cseppkőbarlangok jó hatása ismert, nem is kell messzire menni, egy-egy félóra, egy óra a körös-révi Zichy-barlangban már éreztetheti a hatását, tette hozzá az allergológus.