Noe bárkáját amatőrök míg a Titanic-ot profik építették

Marosvásárhely – Néhány napos székelyföldi látogatását követően, Tőkés László független európarlamenti képviselő jelölt részt vett a marosvásárhelyi kampányzáró rendezvényen.

A rendezvényre elkísérte Orbán Viktor a FIDESZ elnöke, Németh Zsolt a Magyar országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Szász Jenő Székelyudvarhely polgármestere a Magyar Polgári Szövetség elnöke, Fodor Imre a Székely Nemzeti Tanács elnöke valamint Toró T. Tibor RMDSZ- es képviselő.

 

Az Ifjúsági Ház zsúfolásig megtelt termében elsőként felszólaló Dr. Kincse Előd ügyvéd felidézte a 18 évvel ezelőtti időszakot amikor felvállalta Tőkés László védelmét megemlítve az akkori Frunda György (Kincses szerint akkor még Gheorghenak hivták) erre vonatkozó visszautasítását. Szerinte ha az RMDSZ visszavonná a jelölt listát akkor biztos lenne az erdélyi magyarok képviselete Brüsszelbe és „nem akármilyen”. Megrótta a három Brüsszeli képviselőt aki képtelen volt összegyűjteni a Bolyai Egyetem támogatásához szükséges aláírásokat. Kijelentette: Brüsszelbe nem a mennyiség, hanem a minőség számit.

 

Fodor Imre sikertörténetnek minősítette és megköszönte Orbán Viktornak a Sapientia EMTE létesítéséhez nyújtott segítséget.  „Hallom Markó Béla is sikertörténetnek minősítette a Sapientiat de elfelejtette megköszönni” – jegyezte meg Fodor. Úgy vélte, hogy az RMDSZ a helyhatósági választások alkalmával kisajátított, a Székely nemzeti Tanács által kezdeményezet autonómia fogalmat is elfelejtik megköszönni.  Tőkés László azzal, hogy vállalta az erdélyi magyarok képviseletét jó irányba mozdította el az erdélyi folyamatokat és gondolkodásmódot.

 

Szász Jenő Székelyudvarhely polgármestere emlékeztetett, hogyan adta vissza a püspök „négy évtized után a magyarságunkat”. Azt állítja, hogy az 1989 utáni posztkommunista hálózat bekebelezte az erdélyi magyarság álmait. Ellenfeleik azt mondják Brüsszelbe nem amatőrökre hanem profikra van szükség, de Noe bárkáját amatőrök míg a Titanic-ot profik építették- jegyezte meg Szász Jenő.

 

Viharos taps közepette szolalt fel Orbán Viktor aki a Székelyföldön élő magyarokat biztosította, hogy a FIDESZ mindig képviselni fogja a magyar nemzet újraegyesítésének ügyét. Feltette a kérdést, van-e olyan belügye a magyarnak ami nem belügye a másik magyarnak. Szerinte karikatúra mindez ha a beavatkozást európai választásnak nevezik. „Egy közösséghez tartozunk és mostantól egyfolytában bele avatkozunk egymás ügyében”. Furcsállta, hogy egy spanyol vagy német részt vehet egy európarlamenti választásban, de egy magyar ellen kifogást emelnek. 

Orbán Viktor Washingtonból érkezett a Székelyföldre, ott hallottak már a magyarokról a székelyföldi magyarokról, hogy egy „híres nép mert még nem fújta ki a szél innen az élet erejét”, de csak egyetlen emberről tudják, hogy az itteni magyarok érdekei képviseli és az Tőkés László. Nemcsak erdélyi, hanem budapesti magyaroknak is lesz szószolója a Brüsszeli parlamentbe, de nem csak az erdélyi és budapesti magyaroknak, az egész Kárpát-medencei magyarság számára fontos Tőkés László. Nem csak az erdélyi magyar egységet hanem a Kárpát-medencei magyar egységet is megtestesíti. 

 

Tőkés László az RMDSZ autonómia képviseletét bírálta, mondván, hogy talált a román főhatalom egy olyan cinkost, aki a kezére játszott és leszerelték az autonómiát. Az autonómia elszabotálásáért az RMDSZ vezetőségét tette felelősé. Elragadtatását fejezte ki az RMDSZ fórumon elfogadott nyilatkozattal kapcsolatban, de véleménye szerint ezt 18 évvel ezelőtt kellett volna elfogadni, és azóta megvalósítani. Kijelentette: „Elvárjuk, hogy Orbán Viktor avatkozzon bele belügyeinkbe, mert ez nem belügy ez közös ügy”.

Végezetül az összefogásra szólította fel a jelenlevőket, Marosvásárhelyért, Marósszékért, a székely területi autonómiáért, egész Erdély személyi elvű autonómiájáért, a Partiumi határon átnyúló régiók önállóságáért, európaiságáért.  Éberséget kért mindenkitől ami a választási csalás lehetőségét illeti, kinyilvánítva, hogy felhívták már a nemzetközi illetékesek figyelmét is. Létrehozták a „Demokrácia” irodát ahol jelezni lehet minden, a szavazás napján tapasztalt rendellenességet.