Noble Jump hadgyakorlat: „történelmi pillanat”

Akt.:
Fotó: Mediafax
Fotó: Mediafax
A NATO Nagyon Magas Készenlétű Összhaderőnemi Kötelékének (VJTF) első konvoja belépett csütörtök reggel Románia területére. A Noble Jump 2017 hadgyakorlatra összesen nyolc konvoj érkezik.

“Történelmi pillanatnak vagyunk tanúi. A Nagyon Magas Készenlétű Összhaderőnemi Kötelék itt van és belépnek az ország területére. A Noble Jump rövid határidejű riasztásra épülő gyakorlatot a nápolyi parancsnokság tervezte Románia védelmi minisztériumával közösen, a nagy-britanniai gyorsreagálású erők vezetik. (…) A hadgyakorlat rendkívül fontos, a NATO-csapatok reakciósebességének növelését és együttműködési képességük fejlesztését célozza, hogy megelőzhessük a minket fenyegető veszélyeket” – nyilatkozta csütörtökön a giurgiu-i határátkelőnél Marius Harabagiu vezérőrnagy.

Harabagiu szerint a hadgyakorlat nagyon fontos Románia számára, mert “nemzetünk megmutatja kapacitását; akaratát és elkötelezettségét bizonyítja egy tipikusan katonai művelet kivitelezésében”.

Csütörtökön 20 óráig nyolc VJTF konvoj érkezik Romániába, mintegy háromszáz katonával és 150 katonai gépjárművel. A konvojok a Brassó megyei Nagysinken (Cincu) kialakított kiképzőbázisra érkeznek meg.

www.agerpres.ro

Címkék: , ,