NŐ – A siker: a vállalkozás és a könyvelő

A legutóbbi találkozón a könyvelőről és a vállalkozásról volt szó
A legutóbbi találkozón a könyvelőről és a vállalkozásról volt szó
A Bihar Megyei Magyar Vállalkozónők Egyesülete idén tavasszal indította a NŐ – A siker elnevezésű női klubot. Múlt csütörtök délután újabb találkozóra került sor, a téma a vállalkozás, a vállalkozó és a könyvelő volt.

A Bihar Megyei Magyar Vállalkozónők Egyesülete egyik idei célkitűzését valósította meg azzal, hogy egy olyan női klubot alapított, melynek tagjai megoszthatják egymással tapasztalataikat, kérdéseiket és segíthetnek egymásnak. Havonta tartanak klubtalálkozót, a legutóbbi már a harmadik volt. Az előző találkozókon szó volt már szépségről, egészségről, a belső párbeszédről, az önképről. Ezúttal a könyvelő és a vállalkozó kapcsolatáról esett szó, valamint arról, hogy mit jelent a könyvelő egy vállalkozás számára.

A könyvelő

A találkozót ismét a Diófa Csárdában tartották, a klubtagokat és érdeklődőket Tank-Szigeti Ildikó, az egyesület elnöke köszöntötte. Bemutatta Boros Mónikát, aki az aznapi előadást tartotta. Boros Mónika egy könyvelési cég vezetője, tudtuk meg. Az interaktív előadáson – mely tulajdonképpen hamar beszélgetéssé alakul – szó volt a könyvelő és a vállalkozó közötti bizalomról, a könyvelési díjról, a könyvelő elvárásairól a vállalkozóval szemben, valamint mindarról, mely témák az ott lévőket érdekelték. Boros Mónika kiemelte, hogy nagyon fontos a könyvelő és vállalkozó közötti bizalom, a titoktartás (szerződésbontás után is). Ezután a könyvelői cégekről és az egyéni könyvelőkről volt szó: véleménye szerint egy nagyobb vállalattal jobb egy céghez fordulni, mivel ott több szakosodott könyvelő van, könnyebb naprakésznek lenni a törvényekkel kapcsolatban, míg egy egyéni könyvelőnek ez sokkal nehezebb.

Az érdeklődők kérdéseire felelve Boros Mónika elmondta, hogy egy vállalkozás alapításától kezdve érdemes egy könyvelővel konzultálni, akkor is, ha egyéni vállalkozásról van szó. Ilyen esetekben azt ajánlja, hogy legalább fél évente, évente ellenőrizze a vállalkozó a könyvelővel együtt, hogy minden rendben van-e. A beszélgetés további részében szó volt az áfafizető és a nem áfafizető vállalkozásokról, az alapítványok könyveléséről és arról, hogy pontosan mi is a könyvelő és a vállalkozó dolga.

A következő találkozóra júliusban kerül sor, Székely Éva, az egyesület egyik alapítótagja, egy turisztikai cég tulajdonosa arról tart előadást, hogy hol érdemes nyaralni, mire érdemes odafigyelni. A részletekre visszatérünk.

Az egyesületbe való belépés menetéről Pető Dalmát, az egyesület ügyvezető elnökét lehet kérdezni. Érdeklődni az egyesület Facebook-oldalán lehet, e-mailben a magyarvallalkozonokegyesulete@yahoo.com címen, valamint a 0740–186–308-as (Pető Dalma) telefonszámon.

Törő Enikő