Nő a minimálbér. De mennyivel?

A munkaügyi miniszter bejelentette: a minimálbér 2008-ban 500 lej lesz. A szakszervezetek keveslik a kormány ajánlatát.

A minimálbér 2008-tól 28 százalékkal, 390 lejről 500 lejre fog emelkedni, jelentette be Paul Pacuraru munkaügyi miniszter hétfőn a kormány, a szakszervezetek és a vállakozói szervezetek közötti egyeztetések után. Ez a maximális érték, amit jelenleg a költségvetés elbír, mondta a tárcavezető hozzátéve, hogy “ezzel a növeléssel a minimálbér körülbelül 150 euroval lesz egyenértékű, ami “az EU-ban lévő volt kommunista tagországokhoz közelít minket, ahol 170 euro a minimálbér .” Pacuraru hangsúlyozta: a növelés nem fogja befolyásolni az inflációt. A Román Nemzeti Bank (BNR) négy százalékos pénzromlást jelzett előre erre az évre 1 százalékos eltérési sávval.

Kevés

A szakszervezetek azt kérték, hogy amennyiben a gazdasági fejlődés megengedi, akkor 2008-ban tárgyalják újra a minimálbért. Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) alelnöke, Ovidiu Jurca a tárgyalások után kijelentette, hogy nem elégedett a kormány ajánlatával és a szakszervezeti vezetőkkel egyeztetve két napon belül döntenek arról, hogy elfogadják-e a kormány elképzelését vagy fenntartják a munkakonfliktust. Romulus Nita a Cartel Alfa alelnöke máris bejelentette, hogy nem fogadja el a kormány ajánlatát, ami azt jelenti, hogy ez a szakszervezeti tömörülés kedden is folytatja a sztrájkot.

Minimálkosár

A kormány ismét be akarja vezeti a minimális “fogyasztói kosár” mértékegységét a minimálbér kiszámításának mutatójaként.  A hatóságok az utóbbi években felhagytak ennek a mutatónak a felhasználásával a minimálbér megállapításakor, helyette a szakszervezetekkel és a vállalkozói szervezetekkel egyeztetve állapították meg a legkevesebb törvényes jövedelmet. Tariceanu kormányfő természetesenek nevezte, hogy a szakszervezetek elégedetlenek a felkínált növelés mértékével és hozzátette, kész nyílt tárgyalásokat folytatni a szakszervezetekkel és a vállalkozói képviseletekkel. A miniszterelnök kérte a szindikástusokat, hogy dolgozzanak ki életképes politikákat a műszaki-, a bankszektorban és az építkezésben tapasztalható munkahelyhiány visszaszorítására, emellett pedig a román vendékmunkások külföldről való hazatérése mellett érvelt.