Ünnep a Láncos–templomban

Ünnep a Láncos–templomban

A Szatmári Láncos–templom felszentelésének 200. évfordulója alkalmából tegnap ünnepi istentiszteleten igét hírdetett Ft. D. Tőkés László püspök.

A Szatmári Láncos–templom gyülekezete hármas jubileumot ünnepelt tegnap délelőtt 10 órai kezdettel: a templom felszentelésének a 200. évfordulóját, a templomi orgona 100 éves évfordulóját, és a bombázáskor tönkrement templom ujjáépítésének a 60. évfordulóját. A hármas jubileum alkalmából tartott ünnepi istentiszteleten Ft. D. Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke igehírdetését hallgathatták meg az ünnepség résztvevői. Az igehírdetés után köszöntők és jókívánságok hangzottak el: Nt. Korda Zoltán és Nt. Szilágyi Balász házigazda lelkipásztorok, Nt. Sipos Miklós a Szatmári Református Egyházmegye esperese, Ft. Pallai Béla görög katolikus főesperes, Nt. Virág Sándor sárospataki lelkipásztor, Nt. Máté János bicskei lelkipásztor, holland és magyarországi vendégek tolmácsolásában. Nm. és Ft. Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök üzenetét Ft. Merlás Tibor tiszteletbeli esperes, a romániai Kolping szövetség prézese tolmácsolta. Az ünnepségen az egyházi méltóságok mellett, jelen voltak a szatmári közélet ismert személyiségei is. Olyanok mint Szabó István a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Riedl Rudolf alispán, Ilyés Gyula Szatmárnémeti polgármestere, Erdei D. István és Varga Attila parlamenti képviselők, Csehi Árpád a Szatmár megyei RMDSZ elnöke, Kónya László helyettes–tanfelügyelő, Thoroczkay Sándor történelem tanár, a Láncos–templom történetéről szóló könyv társszerzője.

Emléktáblák leleplezése
A köszöntők és jókívánságok után alkalomhoz illő versek, kórusművek hangzottak el. Giuseppe Verdi: Nabucco című művét megszólaltatta a Sárospataki Református Egyházközség és a Láncos–templom vegyeskara, orgonán kísért Fedornák Katalin. Dr. Fátyol Rudolf vezetésével a Rudolf–vonósnégyes játékát is meghallgathatták az egybegyűltek. Farkas Ferenc, J. Massenet, Bartók Béla művei csendültek fel, zongorán közreműködött dr. Duffek Mihály. Gárdonyi Zsolt: Magyar ének című darabját megszólaltatta a sárospataki gyülekezet és a Láncos–templom gyülekezete, dr. Takács Andrásné és Orosz Márta karnagyok vezetésével. A Sárospataki Református Egyházközség vegyeskara Gárdonyi Zsolt: Hálaadó ének című kórusművét adta elő, vezényelt dr. Takács Andrásné. A Láncos–templom Soli Deo Gloria kórusa Kodály Zoltán 114. zsoltárra írt kórusművét adta elő. Az ünnepi istentisztelet keretében két emléktábla is leleplezésre került sor. Ezek tartalma is az eddig eltelt kétszáz esztendőhöz kapcsolódik. Egyik emléktáblán a Láncos–templom gyülekezetében szolgált lelkipásztorok, főgondnokok és gondnokok nevei olvashatóak, a másik emléktábla azoknak az adományozóknak a nevét tartalmazza, akik jelentősebb adományokkal segítették gyülekezetüket. Vasárnap a Láncos–templomban tartott ünnepi istentiszteleten megközelítőleg 1700 személy vett részt.

 

Karikás Enikő