Nizzai terrortámadás – Spanyolországban félárbócra eresztik a zászlókat és megerősítik a francia határ ellenőrzését

Nizzai terrortámadás – Spanyolországban félárbócra eresztik a zászlókat és megerősítik a francia határ ellenőrzését
Spanyolországban félárbócra eresztik a zászlókat, délben egyperces néma főhajtással emlékeznek az áldozatokra és megerősítik a francia határ ellenőrzését – jelentette be az ügyvezető spanyol kormányfő péntek reggeli rendkívüli sajtótájékoztatóján, amelyen barbárságnak, őrült bűncselekménynek nevezte az előző esti nizzai támadást, és a spanyolok együttérzését tolmácsolta Franciaország felé.

 

“Sajátunknak érezzük a fájdalmat, amely sújtja szomszédainkat; ez minden jóravaló ember fájdalma” – fogalmazott Mariano Rajoy, aki egyúttal felajánlott mindenfajta segítséget és támogatást francia “szövetségeseiknek, barátainkat”, a terroristák és pártfogóik “felderítéséhez, üldözéséhez és megbüntetéséhez”.
Mint mondta, a világon senki sem lehet teljesen védett a támadásokkal szemben, ez egy globális fenyegetés, amely átfogó és teljes választ követel a demokratákról, és ebben Spanyolország aktívan jelen van.
“Ez a mélységes fájdalom napja azok számára, akik szeretik az életet és a szabadságot” – mondta Mariano Rajoy.

A spanyol ügyvezető miniszterelnök hozzátette: egyelőre nincs tudomásuk spanyol áldozatokról.
Jorge Fernández Díaz, tárcavezető rendkívüli ülésre összehívta a nemzetbiztonsági és rendőrségi szakértőiből álló bizottságot, amely értékeli, hogy Spanyolország növelje-e terrorvédelmi készültségét, amely jelenleg a legmagasabb előtti fokozaton van.
A spanyol kormány tavaly júniusban emelt utoljára a védelmi fokozaton, amikor Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban ugyanazon a napon követtek el támadásokat terroristák.