Nizzai terrortámadás – Olaszországba is elérnek a nizzai terrortámadás szálai

Nizzai terrortámadás – Olaszországba is elérnek a nizzai terrortámadás szálai
A dél-olaszországi Bari kikötővárosának térségébe is elérnek a múlt heti nizzai terrortámadás szálai: az olasz belügyi szervek információi szerint az agyonlőtt merénylő cinkosai közül Franciaországban őrizetbe vett egyik tunéziai férfi a közelmúltban is járt ott.

Bari ügyészsége közölte az olasz sajtóval, hogy a terrorizmusellenes olasz nyomozóigazgatóság (Digos) házkutatást tartott a dél-olaszországi várostól negyven kilométerre levő Gravina di Puglia egyik lakásában, amelyet tunéziai férfiak bérelnek. A tunéziaiak nem tartózkodtak a lakásban, és eddig az olasz hatóságok nem találták meg őket.

A lakásban “nem olyan régen” a szintén tunéziai Chafroud Chokri is megfordult, akit Franciaországban a július 14-i terroristatámadást követően vettek őrizetbe a tömegmerényletet elkövető Mohamed Lahouaiej-Bouhlel társaként.

A francia hatóságok korábban jelezték, hogy maga Mohamed Lahouaiej-Bouhlel is járt Olaszországban: tavaly nyáron az egyik francia-olasz határátkelőn, Ventimiglián keresztül lépett be egy gépkocsival Olaszországba.

A tavaly novemberi párizsi terroristatámadások egyik elkövetője, Salah Abdeslam tavaly augusztus elején Belgiumból gépkocsival szintén Ventimiglián keresztül jutott el Bari kikötőjéig, ahonnan komphajóval Görögországig, majd Szíriáig utazott tovább. Egy héttel később Szíriából ugyanezen az útvonalon tért vissza Belgiumba.

Az olasz külügyminisztérium keddi bejelentései szerint a nizzai terrortámadásban hat olasz veszítette életét, egyikük egy húszéves olasz-amerikai fiatalember, a többiek idősebb olaszok.