Nizzai terrortámadás – Németországban megerősítették a mélységi határellenőrzést a francia határ térségében

Nizzai terrortámadás – Németországban megerősítették a mélységi határellenőrzést a francia határ térségében
Németországban a nizzai terrortámadás miatt megerősítették a mélységi ellenőrzést a Franciaországgal közös határ térségében – jelentették be pénteken Berlinben.

 

A belügyminisztérium szóvivője, Tobias Plate a határellenőrzés visszaállításáról szóló hírügynökségi jelentéseket cáfolva elmondta, hogy nem a határon, hanem a határ térségében végzett ellenőrzés megerősítését rendelték el a támadás miatt.
A francia hatóságokkal egyeztetve hozott intézkedés egyik célja annak megakadályozása, hogy a támadó vagy támadók esetleges társai Németországba menekülhessenek – mondta a szóvivő. Hangsúlyozta, hogy terrorcselekmény esetén mindig így járnak el, a nizzai támadással kapcsolatban pedig a német hatóságoknak nincsenek közelebbi információik, így arra utaló adataik sem, hogy a merényletnek lehetnének németországi vonatkozásai.

A terrorfenyegetettség a nizzai támadás után Németországban “alapvetően változatlan”, azaz továbbra is magas. Az ország változatlanul az iszlamista terror “célkeresztjében” van – húzta alá a szóvivő.
Elmondta, hogy ugyancsak az ilyen esetekben szokásos módon áttekintik és szükség esetén a változó körülményekhez igazítják a terrorcselekmény elkövetésére hajlamosnak tartott közveszélyes személyek ellenőrzése, megfigyelése ügyében hozott intézkedéseket.
Ezen személyek aktuális számáról későbbre ígért tájékoztatást. A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) legutóbbi, júniusi adatai szerint a németországi radikális iszlamista körök 501 tagját tartják nyilván terrorveszélyes személyként, közülük 253 ember tartózkodik az országban, 79-en őrizetben vannak.

A párizsi, brüsszeli, isztambuli merényletek és most a nizzai támadás is rámutat azokra a lehetséges “forgatókönyvekre”, amelyek németországi megvalósulására régóta figyelmeztetnek a hatóságok. Ilyen a néhány főből álló csoportok által több helyszínen és sorozatban, rövid időközönként elkövetett támadások forgatókönyve és a “jelképes értékkel rendelkező, puha célpontok elleni, sok áldozattal járó brutális támadás” formája – fejtette ki Tobias Plate a kormányszóvivői tájékoztatón.
Elmondta, hogy Thomas de Maiziere belügyminiszter utasítására a gyász jeleként félárbocra engedik a zászlókat az állami intézményeknél.
Nizzában legalább 84 ember halt meg a péntekre virradóra elkövetett gázolásos merényletben. A Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság értesülése szerint köztük van egy berlini gimnazista csoport három tagja, két diáklány és egy tanárnő.