Nincs zavar a gyógyszerellátásban

Nem lesz gond áprilisban sem a gyógyszerellátással. A gyógyszertárak szinte ugyanannyi keretet kaptak az ingyenes és kompenzált árú gyógyszrekre mint a múlt hónapban, bár a keretszerződést még nem kötötték meg.

Amint Oana Giurcatól , a Bihar megyei egészségbiztosítási Pénztár szóvivőjétől megtudtuk e hónap végéig kötik meg az ez élvi keretszerződéseket nem csak a gyógyszertárakkal, hanem minden egészségügyi ellátóval. Addig is  a 2007-es évi szerződést kiegészítik egy záradékkal, és áprilisban a szolgáltatók az ez év első trimesztere átlagának megfelelő összeget kapták meg. Ennek megfelelően 173 Bihar megyei gyógyszrtár áprilisra 3,8 millió lejt kapott ingyens és kompenzált gyógyszerekre és 650.000 lejt a krónkus betegségek gyógyítására szükséges gyógyszerekre, kialkudott kereskedelmi árréssel.

Április elsejétől a kompenzált és ingyenes gyógyszerek vényén a gyógyszr kereskedelmi megnevezése, és nem a hatóanyag megnevezése kell szerepeljen, a gyógyszerészek pedig nem helyettesíthertik azt mással, kivéve a keretszrződés 95. paragrafusában szereplő különleges esetet, mint például akkor, ha a felírt gyógyszr nagyon drága és a páciens nem tudja kifizetni az árkülönbözetet, vagy a gyógyszertárnk nincs raktáron az illető gyógyszrből, a beteg pedig nem egyezik bele, hogy 24, vagy 48 órán belül szerezzék azt be neki. E kétestben is csak akkor helyettesíthető másal a felírtr gyógyszer, ha a beteg ebbe beleegyezik és ezt közlik a családorvossal is, mely bejegyzi a beteglapra, a vényre pedig rá kell írnia az orvosnak, hogy ” a beteg beleegyezik a gyógyszr helyettesítésébe”

Oana Giurca sajtószóvivőtől azt is megtudtuk, hogy április elsejétől Ardelean Simona közgazdászt az Országos Egészégbiztoírtási Pénztár Igazgatójának rendeletével négy évre kinevezték a Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztáér élére, és a helyi egészségügi rendszer menedzserévé 90 napos próbaidőre.

Albert Ferenc