Nincs veszély a gyűjtőtónál

Nincs veszély a gyűjtőtónál

Bihar megye – Bizonyos sajtótermékekben arról jelent meg híradás, hogy a telegdi vízgyűjtőtó gátján veszélyt jelentő repedések jelentek meg. A helyszínen kiderült: nincs baj, de a rémhíreket is meg lehetett volna előzni.

A Körösök Vízügyi Igazgatóságtól azt követően érkezett szerkesztőségünkbe közlemény, hogy a sajtóban megjelentek a „vészjelzések”. A közelmény leszögezi, szó sincs arról, hogy a Sebes-Körösön épített gyűjtőtó gátján olyan repedések jelentek volna meg, melyek veszélybe sodorják a tó körzetében élők épségét. Az történik, hogy a Hidroelectrica Rt. karbantartási munkákat végez, és emiatt szükséges a vízszint csökkentése, melyhez engedélyt adott a vízügyi hivatal. Az ütemterv szerint június 16. és július 20. között napi fél, míg július 21. és 31. között napi egy méterrel csökkentik a vízszintet. A karbantartási munkák elvégzésére augusztus 1. és 20. között kerül sor, ezt követően pedig november 3-ig fokozatosan visszatöltik a tavat. Az események nem érintik semmiben sem a környék lakosságát, sem Nagyvárad ivóvízellátását, szögezi le a közlemény.

Kijavítható repedések

A félreértéseket talán el lehetett volna kerülni, ha az intézmény előbb értesíti a közvéleményt. Úgy tudjuk, a vízszint csökkenését legelőször a horgászok vették észre. A telegdi Polgármesteri Hivatal sem kapott értesítést, pedig sokan ott érdeklődnek azok alapják, amit a szóbeszédből hallanak, tudtuk meg az elöljáróság katasztrófavédelmi felelősétől. Zsugya Ferenc korábban a település alpolgármestere volt. Mint visszaemlékszik, a gát 1986-ban volt kész, és 1992-ben éppen azon a napon történt az emlékezetes gátszakadás, amelyiken beiktatták hivatalába. Akkor valóban volt veszély, a gátat évekig javították, ám most szó sincs hasonló gondról. Baj akkor van, ha a gát alján jelennek meg repedések, és ott nincsenek, csupán a tetején, de ott sem mindenütt. A helyszínre a református templommal szembeni sikátoron keresztül jutunk el. Gépkocsival mentünk fel a gát tetejére, Zsugya Ferenc ott mutatta meg, hogy egy kisebb szakaszon valóban jelentek meg repedések a felsőbb betontömbök között, ami a talajmozgásból, esetleg kivitelezésbeli hibákból adódhat, de a karbantartás során kijavítható. Mindez azért vált láthatóvá, mert a zsilipek előtti szokásos közel 30 méteres vízmélység most jóval kisebb.

Hej, halászok, halászok

Ami valóban gondot jelenthet, az a tóbeli halállomány kérdése. Mint köztudott, a vízgyűjtő tó partján rangos horgászversenyeket is rendeznek, hiszen a vízben sok és sokfajta hal van. A csendőrség már telefonált az elöljáróságra, hogy gondoskodjanak a lopások megakadályozásáról, de mit tehetnek ez ügyben mást, mint visszatelefonálnak a csendőröknek és a rendőröknek segítséget kérve ehhez, mondta Zsugya Ferenc. A legnagyobb veszélyt a halakra az jelenti, hogy egyesek hálóval kezdenek halászni, hogy aztán a zsákmányt a piacra vigyék, nyilatkozta a sajtó érdeklődésére a Nagyváradi Sporthorgászok Klubjának titkára. Gabriel Jurj hozzáfűzte, ígéretet kaptak arra, hogy a tóban marad annyi víz, amennyi szükséges a halak túléléséhez.

Rencz Csaba