Nincs tumultus a hajléktalanszállón

Nincs tumultus a hajléktalanszállón
Még bőven vannak szabad helyek a nagyváradi, Gutenberg utcai hajléktalanszállón. Azok kaphatnak szállást, akik váradiak, és nem ittasak.

Az utóbbi napokban valamelyest nőtt azoknak a száma, akik a Gutenberg utcai hajléktalanszállón kaptak éjjeli menedéket, tudtuk meg Cosmin Galeatól, a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának (ASCO) munkatársától: míg november végén negyvenkét személy volt itt elszállásolva, számuk jelenleg ötven. Általában ennyien szoktak lenni, amikor nulla fok alá süllyed a hőmérséklet, de még nincs annyira hideg, hogy igazi tumultus legyen, tette hozzá Galea.

Nincs ellátás

Eddig is mindenkit befogadtak, aki szállást kért, s a továbbiakban is igyekeznek mindenkit befogadni éjszakára. Kivétel, ha valaki ittas állapotban jön. Ilyen eseteik amúgy elég gyakran előfordulnak, ha nem is naponta, de hetente több alkalommal, tudtuk meg. Mint arról már beszámoltunk, egy másik feltétel, hogy a jelentkező váradi legyen és ezt személyazonossági okirattal tudja bizonyítani.

Jelenleg a két lakókonténerben, valamint az épületben szállásolják el a jelentkezőket. Az épületben hatvan hely van, a fűthető konténerekben további húsz, tehát nyolcvan helyük van összesen, van még bőven hely. Elvileg estétől reggelig nyújtanak szállást, de nagy hideg esetén akár napközben is maradhatnak a rászorulók. Lehetőség van mosakodásra és ruhamosásra, viszont eledelt nem kapnak a szállón, tette hozzá.

Meleg étel

Kérdésünkre, hogy családok is vannak-e az elszállásoltak között, az ASCO munkatársa elmondta: ők nem szállásolhatnak el kiskorúakat, az ilyen, családokat érintő krízishelyzetekre ott van a Smiles alapítvány, mely ugyanabban az épületben működik.

Telefonon a 0359/466–666 telefonszámon vehető fel a kapcsolat a hajléktalanszállóval, de nem jönnek ki hívásra, tehát ha valaki az utcán fekvő embert lát, feltehetőleg hajléktalant, akkor az 112 sürgősségi számot hívja.

A téli ételosztás egyébként folytatódik, naponta harminc adag meleg ételt osztanak ki a hajléktalanoknak a város különböző részein, ez az akciójuk márciusig tart, mondta Cosmin Galea.

Neumann Andrea