Nincs teljes egység Bukarestben

Nincs teljes egység Bukarestben
Román-szerb összeborulás volt Bukarestben. Ennek ellenére a román politikum továbbra sem teljesen egységes annak tekintetében, hogy elvetendő lenne Koszovó elismerése.

Incidens nélkül ért véget szerda este az a tüntetés, amelyet Sepsiszentgyörgyön tartottak Koszovó függetlenségének támogatásáért és a Székelyföld autonómiája melletti kiállásképpen. A Székely Nemzeti Tanács által szervezett demonstráción Ferencz Csaba, a tömörülés elnöke elmondta: egy alapvető közösségi jog alapján született meg az új állam, s egy másik hasonló jog, mégpedig az önrendelkezésre vonatkozó alapján kívánják megteremteni Székelyföldön az autonómiát.

Mint ismeretes, Románia nem hajlandó elismerni Koszovó függetlenségét – és nyilván Szerbia sem. Ezt hangsúlyozandó, csütörtökön Bukarest vendége volt Boris Tadic, annak a Szerbiának az elnöke, amelytől Koszovó függetlenedett. A vendég a román államfővel és kormányfővel és más politikusokkal is tárgyalt. Traian Bassescu megerősítette a román álláspontot, de hangsúlyozta, hogy Szerbiának nem szabad elszigetelődnie és egyeztetnie kell a pristinai vezetéssel. Tadic megköszönte Romániának a Koszovó ügyében tanúsított magatartást, ám jelezte: soha nem fogják elismerni a függetlenséget és békés eszközökkel tovább küzdenek Szerbia területi épségének megőrzéséért. Azt is kifejtette: Szerbia nem ismeri el az európai uniós erők kozsovói állomásoztatásának törvényességét sem.
Csütörtök délután egyébként nagy szerb tüntetés kezdődött Belgrádban. Maga a pápa is véleményt mondott az ügyben, megbékélésre szólítva fel a válság összes érintettjét.
Pró és kontra
Újabb olyan hangok is hallatszottak Tadic bukaresti látogatásának napján, amelyek bírálták Románia elutasító álláspontját, valamint a Koszovó nyomán itt felkorbácsolt nemzetiségi indulatokat. A Pro Europa Liga nyilatkozatban tudatta, hogy Bukarestnek el kellene ismernie Koszovó függetlenségét. Emellett Renate Webber, a PNL európai parlamenti képviselője közleményben tudatta: semmi nem mond ellent a nemzetközi jogban a független Koszovó elismerésének. Ugyanakkor hozzátette: „Nemcsak hogy nincs hasonlóság Erdéllyel, de Koszovó elismerése sem jelenthetne precedenst”.
Mint ismeretes, az utóbbi napokban több román párt követelte az RMDSZ távozását a kormányból, még a kabinetet alkotó másik erő, a PNL egyes politikusai is ezt szorgalmazták. Ezzel szemben a PNL beszterce-naszódi elnöke, Ioan Turc csütörtökön azt nyilatkozta: hiba lenne ilyen kizárásról döntést hozni, s akik ezt kérik, azok csak magánvéleményt nyilvánítanak. Maga Tariceanu kormányfő egyébként nem híve az RMDSZ eltávolításának, már csak azért sem, mert már most is kisebbségben kormányoz a két párt, s a kizárás könnyen a végrehajtás bukásához vezethetne.
Egy másik hang
Február 18-i felszólalását követően Tőkés László képviselő az Európai Parlament 20-án megtartott Koszovó-vitájához írásbeli úton szólt hozzá. Tudatta: az ügy Kárpát-medencei magyar vonatkozásai miatt különösképpen fontosnak tartja, hogy Románia és Szlovákia mielőbb ismerje el Koszovó függetlenségét. Az EP Dél-Kelet Európai Interparlamentáris Delegációjának tagjaként Tőkés László a szerbiai álláspont megváltoztatását is szükségesnek tartja – nem csupán Koszovóra magára nézve, hanem a délvidéki magyarság autonómia-jogai szempontjából is. Ennek kapcsán említésre méltó, hogy március 29-én képviselőnk Becsey Zsolt magyarországi képviselőtársával együtt részt fog venni a vajdasági Magyar Koalíció autonómiával kapcsolatos óbecsei tanácskozásán.
Szeghalmi Örs

Kapcsolódó cikk:

  • Tadic megköszönte Romániának a Koszovó ügyében tanúsított magatartást
  •