Nincs szebb és jobb a szülőföldnél!

Akt.:
Nincs szebb és jobb a szülőföldnél!
Nyolc évszázados születésnapját ünnepelte a hétvégén Monospetri. Augusztus elején az eddigi években is megtartották a falunapokat, az idei, XIII. alkalom azonban a kerek évforduló miatt sokkal különlegesebb, programokban gazdagabb volt.

A jubileumi falunap a Hazaváró nevet is viselte, ami híven tükrözi azt, hogy hazahívták és hazavárták a falu szülötteit. Ezt jó előre meghirdették különböző fórumokon és a falu eltávozottjai pozitívan reagáltak rá. Igen sokan érkeztek az ország más településéről, a külföldről érkezettek skálája pedig az anyaországtól az Amerikai Egyesült Államokig terjedt. A programok idén is több helyszínen zajlottak és hagyományszerűen a római katolikus templomban kezdődtek az ökumenikus istentisztelettel. Valamennyi felekezet lelkipásztora hirdette az igét, az alapigét pedig megegyezésszerűen a 90. Zsoltárból vették. Elsőként az istentisztelet házigazdája, Varga Sándor plébános köszöntötte az ünneplőket, név szerint a meghívott vendégeket, majd a többi felekezet képviselője – ortodox, református, baptista – is elmondta ünnepi gondolatait. Megkülönböztetett tisztelettel köszöntötte azokat az elszármazottakat, akik fontosnak tartották az együtt ünneplést. „Monospetri mindenkit hazavár. Kérjük Istent, hogy a falunknak legyen még legalább 800 éve”.

torta

„Büszkén ünnepelhetünk”

A születésnapot a politikai élet képviselői közül megtisztelték jelenlétükkel Cseke Attila és Szabó Ödön képviselők, Szabó József megyei RMDSZ ügyvezető alelnök, valamint Beke László és Vékony Mihály polgármesterek. A szentmisén mutatkozott be először, a mise előtti előénekkel, a frissen megalakult Monospetri Fúvószenekar, a katolikus kórus pedig a tőlük megszokott magas színvonalon szolgált. A templomból az ünneplők a templomkertben felállított világháborús emlékműhöz vonultak, ahol elhelyezték a megemlékezés koszorúit. A kísérőzenét a Baptista Fúvószenekar biztosította. Ezt követően a mazsorettek utcatáncának felvezetésével a Művelődési Központ udvarába mentek. Ott hangzottak el az ünnepi beszédek. Elsőként Barcui Barna polgármester mondta el születésnapi köszöntőjét. Nyolcszáz évvel ezelőtt már lehetett tudni, hogy Monospetri létezik, de akkor még kérdéses volt, hogy a gyönyörű környezetben alakuló falunak milyen sorsot szán a történelem. Lakosai az idők során széppé és fontossá tették. „Megérte a 800 évet és ma büszkén ünnepelhetünk. Öröm számunkra, hogy hazajöttek az elszármazottak, hogy velünk együtt ünnepeljenek, örüljenek az elért sikereknek” –mondta a polgármester.

Szemmel látható fejlődés

Cseke Attila beszédében a 800 évet egy emberi generációhoz – 25 év – hasonlította, mely ilyen szempontból nézve nagyon sok, hiszen már 32 generációnyi ember élt itt. Az ő munkájuk fejlődést, megmaradást hozott a településnek. Megvédték, építették falujukat minden körülmények között. Megteremtették a település jelenét és jövőjét egyaránt. Büszkék lehetnek a petriek, hiszen a hivatalos feljegyzések szerint a környező három város – Margitta, Érmihályfalva, Székelyhíd – fiatalabb náluk. A rendszerváltás után rengeteget fejlődött a falu, ami szemmel látható, bármely irányba nézünk: aszfaltozott utak, új művelődési központ, szociális otthon. Jól kezelték a monospetriek a rájuk hagyott örökséget, sőt szépen továbbfejlesztették. Ez ad reményt arra, hogy lesz majd 50., sőt 100. generáció is, mondta a képviselő.

emlekmu

Emlékmű leleplezése

A beszédek után Cseke Attila és Barcui Barna leplezte le a falu 800. születésnapjára készített fából faragott emlékművet, melynek készítője a monospetri Szabó István szobrász/fafaragó művész. Az alkotást a mester mutatta be az ünneplő közönségnek, majd Scheck László monospetri születésű, jelenleg Tenkén szolgáló plébános szentelte/áldotta meg, majd koszorúkat helyeztek el a talapzatán. Scheck László az elszármazottak nevében osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel. Megemlékezett azokról a monosperti lakosokról, akik már eltávoztak az élők sorából. Kiemelte, hogy a falu nem csak fizikailag, de szellemileg is sokat fejlődött. Sok jeles képviselője van az országban és külföldön egyaránt, akik szellemi hírnevét öregbítik. „Mindig szívesen jövök haza, különleges élmény ez számomra, hiszen nincs szebb és jobb a szülőföldnél!” – mondta zárszavában a tisztelendő. Barcui Barna polgármester ezt követően minden jelenlévőt meghívott az ünnepi ebédre, mely valóban méltó volt a születésnaphoz. A többfogásos finomabbnál-finomabb fogások a szervezők és a szakácsnők/szakácsok rátermettségét bizonyították. Meglepetés volt az óriási születésnapi torta, melyből mindenkinek jutott akár több szelet is.

Kiállítások

A műfüves pályán reggeltől estig, 800 percen át zajlott váltott csapatokkal a focirangadó. A délutáni programoknak az új iskola és annak szabadtéri színpada adott helyet. Megnyitották az iskola 4 tantermében létrehozott kiállításokat. Láthattunk régiségeket, vászonkendőket (Takács Mária gyűjteménye), horgolt terítőket és ruhákat (Pintér Beáta alkotásai), fafaragásokat (Árpási Attila), rajzokat (Király Kristóf), valamint festményeket két egészen eltérő stílusban Zelina József és Darvay Tünde festőművészektől. Érdekes volt Jakab Zsolt 800 különböző készletekből kiállított sakkfigurája. Egy része saját, másik része székelyhídi, szatmárnémeti és debreceni gyűjtőktől származott.

oklevel

Díszpolgári oklevél

Az iskolában adta át a polgármester a település díszpolgári oklevelét Bíró Endrének, aki elkészítette a falu monográfiáját, jelen alkalomra pedig egy füzetet, mely tömörítve bemutatta az eltelt 800 évet. Ebből minden résztvevő kapott egy-egy példányt, továbbá egy emléklapot és a Monospetri Hírvivő nevű újság ünnepi számát, mely a sajtóban megjelent Monospetrit bemutató fontosabb cikkek gyűjteményét tartalmazza.

kokeny

A szabadtéri színpadon délután felléptek a helyi óvodások és iskolások, majd este a meghívott sztárvendégek szórakoztatták a nagyérdeműt. A legnagyobb sikert Kökény Attila aratta. Sajnos a beharangozott lampioneresztés, melyet igen sokan vártak, a kedvezőtlen légköri viszonyok miatt elmaradt, mondták a szervezők. Az est szabadtéri diszkóval zárult, melynek igen sok résztvevője volt és belenyúlt a késő éjszakába. Nagyszerű volt a hangulat, otthoniak és hazatérők egyaránt jól érezték magukat. A vasárnapi események ismertetésére visszatérünk.

Szőke Ferenc

Címkék: ,