Nincs pénz a megmentésükre

Nincs pénz a megmentésükre
Szatmár megye – Szatmárnémeti régi központjának épületei egyre aggasztóbb állapotba kerülnek. Csak az önkormányzat tulajdonában levő, vagy az általa bérelt épületek renoválására kérhető uniós támogatás

A Szatmárnémeti régi központjának jó pár régi épülete, köztük műemléknek nyilvánított épületek szemünk láttára kerülnek egyre rosszabb állapotba. Ezek többségét már visszakapták a régi tulajdonosok, csak néhányuk maradt az önkormányzat birtokában. Az épületek külső és belső állagának megőrzése a tulajdonosok, lakótársulások feladata lenne, felújításuk azonban igen költséges, a városnak jelenleg nincs pénze ilyen munkálatokra, mondta el lapunknak Ilyés Gyula polgármester. Három éve, amikor lett volna rá pénz, belefoglalták a városrendezési tervbe három műemléképület, a Fehér Ház, a régi Iparos Otthon, és a mellette levő bérház felújítását, azonban a régi épületek renoválása komplex folyamat, amelyet egyik jelentkező cég sem vállalt azért az összegért, amit az önkormányzat biztosítani tudott. Műemléképületek esetén az épület eredeti állapotának visszaállítása külön tanulmány, a műemlékvédő bizottság által elfogadott terv szerint kell történjen, ami tovább növeli a költségeket. A probléma megoldására a nagyváradi önkormányzat egy alapítványt hozott létre, amely 5-6 éves hitelt nyújtana lakótársulásoknak a városközpont régi épületeinek felújítására. Az elgondolás jó, a sikere még kérdéses. Felmerült az is, hogy a Nyugat-európai városok gyakorlatához híven az ilyen épületek tulajdonosai számára egy helyi többlet adót vezessenek be, amely ebbe a külön alapba folyna, amit az épületek renoválására fordítanának. Szatmárnémetiben ezzel viszont az a gond, hogy a városközpontban sok szerény anyagi helyzetben levő család él.

Pozitív példák

Néhány központbeli épületet teljes egészében visszakapott a tulajdonosa, majd vállalkozóknak adta el, akiknek sikerült igényesen felújítani, mint az Astoria Szállót, a Bódi Villát, a Dana Hotelt, a régi Csizmadiaszínt. Más épületek jogilag máig bizonytalan helyzetben vannak, máig nincs végleges tulajdonosuk, mint a régi Viktória Szálló esetén. Csak az önkormányzat tulajdonában levő, vagy az általa bérelt épületek renoválására van lehetőség uniós támogatást kérni. A Ioan Slavici Főgimnázium felújítására 2,5 millió eurós támogatást pályázott meg az önkormányzat, szintén eu-s pályázat útján tervezik felújítani a színház és a Doamna Stanca Főgimnázium épületeit, taglalta a polgármester.

Pándi Annamária

Címkék: , ,