Nincs megegyezés

Nincs megegyezés
Megegyezés nélkül álltak fel az asztaltól pénteken Marosvásárhelyen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) küldöttségei. MPP_valasztasi_ajanlat [.doc – 63KB]

A két szervezetnek nem sikerült megállapodnia abban, hogy közösen szerepeljenek az őszi romániai parlamenti választásokon.
Borbély László, az RMDSZ ügyvezető alelnöke szerint az MPP-től azt várták, hogy választ adjon a szövetség “belső koalícióra” vonatkozó javaslatára, de ezt a tárgyalópartner elutasította. Az MPP továbbra is a “választási koalíciót” szorgalmazza.

Reakció

Rossz döntést hozott a Magyar Polgári Párt (MPP), amikor nem fogadta el a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) belső koalícióra vonatkozó ajánlatát – mondta pénteken az MTI-nek Markó Béla, a szövetség elnöke. Markó Béla sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az MPP visszautasította az RMDSZ ajánlatát, hiszen – mint emlékeztetett – azt nem csupán a szövetség tartotta tisztességes, jó javaslatnak, hanem így vélekedett róla a közvélemény és a sajtó is.

Bizalmi tőkével

Így értékelte az ajánlatot Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke is, amikor a múlt hét végén Bálványosfürdőn tárgyalt az RMDSZ vezetőivel – tette hozzá Markó. „Külön is méltányolni szeretném azt, ahogyan Tőkés László az együttműködés gondolatához viszonyult, nekünk vele és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal folytatnunk kell a párbeszédet, még akkor is, ha a Magyar Polgári Párttal nem alakult ki egy belső koalíció” – mondta az RMDSZ elnöke. Szász Jenő, az MPP elnöke már másodszor akadályozza meg, hogy létrejöjjön egy teljes körű erdélyi magyar egyetértés – állapította meg Markó Béla, aki szerint ugyanez történt a tavalyi európai parlamenti választások előtt, amikor – mint fogalmazott – az utolsó pillanatban megvétózták a közös listát. „Annak ellenére, hogy lehetőséget és időt adtunk számukra ajánlatunk elemzésére, a megfelelő döntés meghozatalára, megint rosszul döntöttek” – hangsúlyozta a politikus. – Ettől függetlenül az RMDSZ azzal a bizalmi tőkével folytatja felkészülését az őszi parlamenti választásokra, amelyet az önkormányzati választásokon kapott a magyar közösségtől – közölte Markó, jelezve, hogy az RMDSZ a jövő héten több fontos döntést akar hozni a kampánnyal kapcsolatosan, át akarja tekinteni a jelöltállítás helyzetét is. Azokat az erdélyi magyar választókat is meg akarják győzni – 15 százalékukat –, akik a helyhatósági választásokon nem szavaztak az RMDSZ-re, tette hozzá Markó Béla.

 

Kapcsolódó cikk:

  • Ez alkalommal sem született megegyezés – reagálások