„Nincs megalkuvás magyarságban és művészetben”

„Nincs megalkuvás magyarságban és művészetben”
Himnuszunk születése napján a Nagyváradi Művészeti Líceum közössége szent kötelességének érezte, hogy az iskola dísztermében ünnepelje a magyarság megmaradásának zálogát, a magyar kultúrát.

A díszteremben és a folyóson Rácz Eliza, Rácz Ervin, Jankó-Szép Noémi és Kémenes Mónika tanárnők tanítványainak képzőművészeti alkotásait lehetett megtekinteni.
Az ünnepségen elsősorban a diákokhoz intézte a szavait Nagy Gabriella aligazgatónő. Hangsúlyozta: nagyon büszke volt rájuk, amikor a napokban felment a festészeti műhelybe, ahol az ötödikesek is nekikezdtek a tulipános munkáknak. Egyenként megcsodálta az alkotásaikat, melyeket nagy örömmel mutattak meg neki is. Csodálattal figyelte a művészetiseket a magyar nyelv napján, a magyar operatörténeti előadás alatt, és akkor is, amikor a Rimanóczy-szálló és -gőzfürdő impozáns épületéért szálltak versenybe. Valami megmagyarázhatatlanul jó érzés töltötte el őt akkor, amikor az egyik alkalommal a díszteremben felcsendült Liszt egyik etüdje, amikor a hagyományos betlehemes előadásukat vagy éppen a karácsony három szelleméről készült, saját darabjukat mutatták be.
Úgy fogalmazott: a magyar kultúra egy erőforrás, amelyben megmerítkezhetünk, és amelyből táplálkozhatunk, és éppen a művészetis diákoknak van a legnagyobb szerepük abban, hogy a hangjukkal, a zenéjükkel, a képzőművészeti alkotásaikkal tovább is adják azt a felbecsülhetetlen értéket, ami a magyar kultúra. Szent László, Pázmány Péter érsek, Báthory Zsigmond fejedelem, Jakobovits Elemér újságíró, András László festőművész, Bajor Andor író, Halmos László karnagy, Krúdy Gyula, Ady Endre, ifj. és id. Rimanóczy Kálmán és még sokan mások jelképezik Nagyvárad kultúráját, gazdagságát, emlékeztetnek minket a hagyományainkra, a gyökereinkre, a múltunkra, melyet továbbörökítünk, hiszen ahogy Kodály mondta: „nincs megalkuvás magyarságban és művészetben”.

Műsor

A Himnusz közös eléneklése után (zongorán kísért Bodi Mátyás, felkészítő tanár Péter Izabella), Kozák Brigitta énekelt népdalokat Szakács Kata zongorakíséretével. Ezután Szávuy Barbara lépett színpadra- felkészítőtanára Béres Csilla-, zongorán kísért Dobos Áron Zsolt. Mahr Hanna nagyszerű hegedűjátékával ajándékozta meg az ünneplőket (zongora: Teszler Júlia, felkészítőtanár: Abrudan Lavinia). Petrucz Eszter fuvolázott, játéka Mircescu Georgiana tanárnő munkáját is dicséri, zongorán Ferencz Mercédesz tanárnő működött közre. A Himnusz születéséről szóló videó lejátszása után egy összeforrt csapat haladt a mondák útján- Hermann Júliát, Petrucz Esztert, Jakabffy-Ellenes Zselykét, Naphegyi-Boldis Zsófiát, Csarnai Katát és Wagner Lillát Mados Andrea készítette fel. Népdalcsokorral készültek Medvéssy Mónika tanítványai: Hermann Júlia, Petrucz Eszter, Jakabffy-Ellenes Zselyke, Naphegyi-Boldis Zsófia és Csarnai Kata. Soós Nimród egy-egy Liszt- és Bartók-darabot játszott zongorán, felkészítőtanára Tier Enikő. Szücs Tamás- aki tavaly ősszel megnyerte kategóriájában a Partiumi Ady Szavalóversenyt- Kemenes Henriette Bokoralja című versét szavalta el, felkészítőtanára Mados Andrea. A Szakács Kata, Tóth Fábián Tamás és Pálfi Boróka alkotta trió Szécsi Margit Szép jelen, szép csillag című gyönyörű versét énekelték el csodálatosan, melyet Szakács Zoltán, a Lorántffy Gimnázium iskolalelkésze zenésített meg, a felkészítőtanáruk pedig Medvéssy Mónika. Buzási Patrik (ének) és Erőss Noémi (gitár) a Ha én rózsa volnék című klasszikussal lepték meg a jelenlevőket. Zárásképp a Himnusz-klub pályázatára készült rövidfilmet vetítették le, a diáktanács munkáját.
A színvonalasan összeállított, a klasszikustól a népdalokon keresztül a kortárs zenéig vonuló műsor programfelelősei Nagy Gabriella és Mados Andrea voltak. A rendezvény A Magyar Kultúra Ünnepe sorozat részét képezte, melyet Nagyváradon a tanintézetekkel, közintézményekkel, a Nőszervezettel és a civilekkel összefogva szervez az RMDSZ.

Ciucur Losonczi Antonius