Nincs már karantén

Mivel már jó ideje egyetlen újinfluenzás megbetegedést sem regisztráltak Romániában, e hét elejétől feloldották a karantént a kórházakban.

Amint Florian Bodog, a Bihar megyei kórház menedzsere elmondta, az egyik változás az, hogy mostantól hétköznap nem 16 és 17, hanem 15 és 17 óra között lehet látogatni a betegeket, hétvégén pedig 14 és 16 óra között, azaz szintén egy órával tovább, mint eddig. Emellett mostantól már nem csupán egy hozzátartozót engednek be egyszerre a kórterembe, bemehet minden látogató a fenti időpontokban.
Valószínű, hogy a karantén feloldását többen félreértették, s azt gondolták, bármikor jöhetnek látogatni. Talán ezzel magyarázható, hogy a napokban elégedetlen emberek álldogáltak kórház bejáratánál: olyan személyek voltak, akik látogatóba jöttek, s akiket nem engedtek be 15 óra előtt. Többen közülük vidékről érkeztek, s érthetően bosszúsak voltak, hiszen órákon át kellett várakozzanak. A kórházemendzser ezzel az incidenssel kapcsolatban elmondta: kéri a látogatók megértését, ugyanis hely híján nem valószínű, hogy egyhamar egy várotermet tudnának létesíteni számukra. „Csak azt tudom ajánlani mindenkinek, hogy a kiszabott látogatási időintervallumban jöjjön, ha nem akar kint várakozni” – tette hozzá.