Nincs lehetetlen az életben

Nincs lehetetlen az életben
Nagyvárad- Múlt szombaton Thurzó Zoltán zongoraművész meghívására Vujity Tvrtko, a TV2 Pulitzer-emlékdíjas műsorvezető-riportere tartott telt házas előadást a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében.

Mondandójával Vujity Tvrtko, a TV2 műsorvezető-riportere azt próbálta bizonyítani: semmi sem lehetetlen az életben, ezért küzdenünk kell az álmainkért, mert bármelyik pillanatban előállhat olyan helyzet, hogy megvalósíthatjuk hőn áhított célunkat. Ugyanakkor számos példával támasztotta alá: fölösleges pesszimistáknak lennünk, mert a világ számos táján olyan körülmények közt kell éljenek emberek, bizonyos országok polgárai, hogy az övékéhez képest a mi problémáink elenyészőek vagy nevetségesek (lassú az internet, hülye a főnök stb.), és hirtelen elkezdjük megkedvelni, majd megszeretni ezt megelőzően talán nem sokra tartott váradi életünket.

Elhangzott például, hogy a világ egyik legismerttebb közvéleménykutató cége egyik 2008-as felmérése szerint, mely 120 országban zajlott, 1500 fős mintán, és arra vonatkozott, hogy mennyire optimisták vagy pesszimisták az emberek, Magyarország a 117. helyen végzett, s csupán Ruandát tudta megelőzni, ahol 20 évvel ezelőtt 1 millióan haltak meg a polgárháborúban, Haitit, ahol néhány éve földrengés pusztított, most pedig kolerajárvány, és Mozambikot, mely hivatalosan is a legszegényebb ország. Összehasonlítva tehát a mi gondjainkat az ezekben az államokban tapasztalt problémákkal, rádöbbenhetünk arra is, hogy annyira nincs is okunkra rá, hogy rosszkedvűek legyünk- figyelmeztetett a meghívott. Hangsúlyozta: újságíróként tehát két nagy célt tűzött ki maga elé. Az egyik, hogy bebizonyítsa, nem nekünk a legrosszabb, a másik pedig, hogy bemutasson példaképnek tekinthető hétköznapi hősöket, akik ugyan nem szerepelnek naponta a bulvársajtóban, azonban fantasztikus dolgokat hoznak létre.

Álruhában

A körülbelül két órás, érdekes és szórakoztató, sodró lendületű előadás folyamán az egybegyűltek azt is megtudhatták: az elmúlt években Vujity Tvrtko sokszor, sok helyben járt “álruhában”, volt például már segélyosztó aktivista, medvevadász, és afrikai diplomáciai testület tolmácsa, sőt, kutatóorvos is. Vannak helyek, mint például Észak-Korea, ahová nem tudott volna úgy bejutni, hogy közli: “én egy újságíró vagyok és filmet forgatok önöknél”. Úgy fogalmazott: az igazsághoz vezető út néha hazugságokkal van kikövezve, de a filmekben, könyvekben és előadásokban mindig megvallotta “bűneit”, így soha sehol nem szerepel egyetlen hamis szó sem.

A jelenlevők megismerkedhettek az utolsó magyar hadifogoly, Toma András szívszorító történetével, az észak-koreai és a türkmenisztáni diktatúra világával. Erőt meríthettek a kezek és lábak nélkül élő Nick Vujicic példamutató magabiztosságából, a korábban megalázott és lenézet siket szépségkirálynő, Weisz Fanni bátorságából, a sérülten is versenyző amerikai tornászlány Kerri Strug kitartásából.

Az előadás végén Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere az általa vezetett község által összeállított csomaggal ajándékozta meg a vendéget, benne sonkával, borral, pálinkával és hímzett sapkával, illetve egy, a település régi pecsétjét ábrázoló hímzéssel. A sikeres est ezután dedikálással és közös képek készítésével zárult.

Ciucur Losonczi Antonius