Nincs közvetlen árvízveszély

Nincs közvetlen árvízveszély
Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság műszaki vezetője arról tájékoztatta szerkesztőségünket: árvíz szempontjából a Fehér-Körösön és az Ér mentén nincsenek problémák, viszont sárga jelzés van érvényben Belényes fölött, a Fekete-Körös medencéjében, de nem a főmederben, hanem a kis vízfolyásokon. Ez azt jelenti, hogy a patakokban és a kis vízfolyásokon vannak időleges elöntési gondok, melyek 2-3 órát tartanak.

A Sebes-Körös esetében sárga és narancssárga kódriasztás van Élesdtől felfele a révi szorosban, illetve a Királyhágó fölötti részen, ahol a keddről szerdára virradó éjjel megközelítőleg 60 liter/négyzetméter csapadék esett. A Sebes-Körösön levő tározókban – Drăgan, Les, Lugas, Telegd – azonban sikerült „megfogni” ezt az árhullámot, ezért várhatóan nem lesz érzékelhető számottevően.
Komolyabb és nagyobb víztömegre lehet számítani viszont a Berettyón. A berettyószéplaki tározóban ezért valószínűleg csütörtökig összesen 8-9 millió köbméter közötti vizet fognak tárolni, hogy megelőzzék az árhullám kialakulását Széplak és az országhatár közt. Szerda délután Berettyószéplak fölött harmadfokú árvízvédelmi készültség volt, ugyanis az előző éjjel több mint 70 liter/négyzetméter eső hullott körülbelül 2-3 órán keresztül. Időközben másodfokú árvízvédelmi készültség lesz érvényben Széplaktól lefele, Bályok, Szalárd és a határ környezetében. „Ez azt jelenti, hogy nincs közvetlen elöntési veszély, mert ott gátasítva van minden, de azért az embereink kint vannak a terepen, és végigkísérik az árhullámot. Ugyanakkor többször is tárgyaltam a debreceni Tiszántúli Vízügyi Igazgatóságnak a vezetőivel, felkészítettem őket arra, hogy mi várható, illetve ők is jönnek, és közös méréseket fogunk végezni Berettyószéplak és az országhatár közötti területen”- nyilatkozta az igazgató. Hozzátette: nincsenek tehát nagy elöntött lakott területek Bihar megyében, csupán kisebb vízfolyások mentén árasztotta el a víz a mezőt, a szántóföldet vagy a legelőt. Jó hír ugyanakkor, hogy előrejelzések szerint csütörtöktől javul az időjárás.

Ciucur Losonczi Antonius