Nincs influenza-járvány

Egyetlen influenzás megbetegedést sem jelentettek és a légúti megbetegedések száma továbbra is a megszokott korlátok között volt december 13-19. között – tájékoztat az Országos Járványügyi Felügyelet.

Az említett egy hét alat, 85 752 légúti fertőzést jelentettek, ami az akkori hideg idő ellenére 2,9%-kal nagyobb, mint az előző heti, és még mindig az évszaknak megfelelő korlátok között van.

Az Egészségügyi Minisztérium influenza elleni ingyenes oltáskampánya folytatódik: december 19-ig 1.012.486-an kapták meg a vakcinát, közülük504.332 személy 65 év feletti. A szaktárca javasolja a lakosságnak, hogy a hideg időben fogadják meg az orvos tanácsát, tartsák be a higiénés előírásokat és oltassák be magukat influenza ellen.

Az Egészségügyi Minisztérium idén 1,3 millió adag influenza elleni oltóanyagot vásárolt a Cantacuzino Intézettől. Az oltáskampány célcsoportjai: a 65 év felettiek, a krónikus, főleg légzőszervi vagy szívbetegségekben, cukorbetegségben vagy más anyagcserezavarokban szenvedők, a vesebetegek, a szociális otthonok lakói, illetve az egészségügyi vagy szociális intézményekben dolgozók, az Egészségügyi Világszervezet ajánlásának megfelelően. A szaktárca által biztosított ingyenes oltást a háziorvosi rendelőkben és kórházakban adják be.