Nincs árvízveszély Biharban

Nincs árvízveszély Biharban
Noha Románia egyes területein található településeken az utóbbi napok heves esőzései miatt kiöntöttek a vízfolyások, Bihar megyében egyelőre nem kell ettől tartani, tudtuk meg szerdán.

Szerda délelőtt Anca Mihociu, a Körösök Vízügyi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatta az Erdély Online-t, hogy a megyénkben az esőzések ellenére egyetlen vízfolyás szintje sem érte el figyelmeztetési szintet, a vízhozam különösebben a Fekete Körös mellékágain emelkedett meg. Noha a meteorológiai előrejelzések szerint csütörtökön tovább nőnek a folyók hozamai, katasztrófaelhárítási szempontból veszélyes eseményekre nem kell számítani a térségünkben.

Miután szerda éjszaka a havi átlagos csapadékmennyiség csaknem háromszorosa hullott le Románia területén, csütörtökön is esőzések várhatóak. Az országos vízügyi intézet korábban másodfokú (narancssárga jelzésű) figyelmeztetést adott ki a Szeret (Siret) és a Prut folyó torkolatvidéke közötti területre, ahol a kisebb patakok hirtelen vízhozam-emelkedése fenyegett újabb áradásokkal. A meteorológiai intézet is sárga, illetve zöld figyelmeztetést bocsátott ki a Prut-torkolat és a Duna-delta térségére (Galac, Brăila és Tulcea megyére), ahol pénteken is jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani.

Az árvíz Romániában főleg az ország dél-keleti részén okoz gondokat az elmúlt időszakban, Galac megyében például az elmúlt napokban 18 településen, ahol 1400 ház és 70 kilométernyi út került víz alá. A védekezésben és károk felszámolásában katonák és belügyi alakulatok segédkeztek.

Ciucur Losonczi Antonius