Nincs árvízveszély Bihar megyében

Nincs árvízveszély Bihar megyében
Nagyvárad- Kedden Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatója arról tájékoztatott, hogy sehol Bihar megyében nincs árvízveszély, csupán a belvizekkel vannak kisebb problémák az Érmelléken, Tarcsa, Keresű, Kereki és Székelyhíd környékén.

Az Ér vízszintje ugyanis lassan apad, ezért elég magas, helyenként megközelíti az I. fokú riasztási szintet. A berettyószéplaki tározónál 2,32 millió köbméternyi vizet tárolnak, ami tulajdonképpen egy biztonsági szint, mert a nyáron aszályra számítanak. Ugyanakkor viszont a szomszéd megyében lévő Érendréd szükségtározóját kiürítették.

A víz minőségével nem akadnak gondok. A megyében levő főbb tározók- Drăgan, Lesu, Alsólugas, Mezőtelegd, Fugyivásárhely- összkapacitása 183 millió köbméter, a szokásos szintnél szintén a szárazságra gondolva tárolnak 40 millió köbméterrel több vizet, ami 10 köbméter/másodperc vízátfolyást tesz lehetővé. Váradon egyébként a Sebes Körösön 12,7 köbméter víz folyik le másodpercenként, ami kielégítő adat. A hó szinte mindenütt elolvadt, néhol a hegyekben csak foltok formájában maradt meg, ami azonban nem jelent veszélyt árvízi szempontból, két hétig folyamatosan esnie kellene az esőnek ahhoz, hogy ilyen problémák merüljenek fel. Azt is megtudtuk, hogy a Vízügyi Igazgatóság, a prefektúra, a helyi önkormányzatok és a katasztrófaelhárítási hatóság képviselői kiértékelték az elmúlt hónapokat, és többek közt megállapították, hogy műszaki szempontból nem kellett komoly kihívások elé nézniük.

Ciucur Losonczi Antonius