Nincs árvízveszély

Nincs árvízveszély
A Szatmár megyei szakemberek konkrét adatok bemutatásával igazolták, hogy az elkövetkező két hét során nem kell árvízveszéllyel számolni.

 

A prefektusi kollégium tegnapi ülésén Vasile Andries, a Vízgazdálkodási Hivatal igazgatója és Ioan Cioltean, a Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság (DADR) vezetője Radu Giurca prefektus érdeklődésére elmondták, a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az elkövetkező két hétben, illetve március hónap folyamán nem kell árvízveszélytől tartani Szatmár megyében. Andries hozzátette, a rendelkezésükre álló meteorológiai előrejelzések alapján az elkövetkező két hétben napközben pozitív, míg éjszakánként negatív hőmérsékleti értékekkel számolhatunk, melyek a hó fokozatos olvadásához vezetnek. A folyóvizek vízhozama is alacsonyabb az ilyenkor megszokottól, és a hóréteg vastagsága – Mikolában a legnagyobb, itt 40 centiméter – sem ad ijedelemre okot. Példaként említette, hogy február végén, március elején általában a Szamos vízhozama 150 köbméter/szekundum, míg jelenleg ez 24 köbméter/szekundum. Andries azt is kihangsúlyozta, hogy a középtávú meteorológiai előrejelzések szerint márciusban az átlagos csapadékmennyiség 80 százaléka fog hullni idén, mely szintén arra enged következtetni, hogy nem lesz árvíz.

 

Kevés volt a csapadék

Cioltean elmondta, 2011-ben megyénkben a négyzetméterenkénti csapadékmennyiség 160 milliliterrel volt kevesebb a normális értéknél, melyet a lehullott hómennyiség sem fedez. Ennek következtében megfigyelhető az a jelenség, hogy az árkokban nem gyűlik fel a víz, hiszen a talaj elnyeli a csapadékmennyiséget, sőt az is gyakorta előfordul, hogy a földeken nagy hasadások vannak jelenleg is.