Nicuşor Dan: Ciorbea nem azt a munkát végzi, amivel megbízták

Nicuşor Dan: Ciorbea nem azt a munkát végzi, amivel megbízták
© Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, doctor in matematica la Sorbona, acorda un interviu cotidianului Adevarul, la sediul asociatiei din Bucuresti, marti, 13 martie 2012. (Eduard Enea/Adevarul)
Nicuşor Dan, a Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke azt nyilatkozta csütörtökön, hogy Victor Ciorbea már mandátuma kezdete óta “mindenben alávetette magát” a hatalomnak, “teljességgel alkalmatlan” feladata ellátására és “kizárólag” a közméltóságok ügyeivel foglalkozik.

“Ciorbea nem azt a munkát végzi, amivel megbízták. A Nép Ügyvédjének az állampolgárt kellene védenie az államhatalommal szemben. Ciorbea ezzel szemben mindenben alávetette magát az államhatalomnak” – jelentette ki Nicuşor Dan annak kapcsán, hogy a Nép Ügyvédje alkotmányossági kifogást emelt azzal a törvénnyel kapcsolatban, amely megtiltja jogerősen elítélt személyeknek, hogy a kormány tagjai legyenek.

Az USR elnöke szerint Ciorbea “teljességgel alkalmatlan” feladata ellátására és “kizárólag” a közméltóságok ügyeivel foglalkozik.

A Nép Ügyvédje alkotmányossági kifogást emelt a kormány működését szabályozó, 2001/90-es törvény 2. cikkelye ellen, amely kimondja, hogy olyan személyek lehetnek a kormány tagjai, akik esetébe nem áll fenn összeférhetetlenség, és akiket nem ítéltek el jogerősen bűnvádi perben,

AGERPRES/(RO – szerző: Alina NOVĂCEANU, szerkesztő: Claudia STĂNESCU; HU – szerkesztő: ERDÉLY András)

www.agerpres.ro