Nicuşor Dan: az USR nem vesz részt a kormányfő által bejelentett egyeztetéseken

Nicuşor Dan: az USR nem vesz részt a kormányfő által bejelentett egyeztetéseken
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem vesz részt a Sorin Grindeanu miniszterelnök által szombat este bejelentett konzultációkon, amelyeket a parlamenti pártok képviselőivel folytatna a kormányfő a büntetőjog módosítása kapcsán – jelentette be vasárnap az USR elnöke, Nicuşor Dan.

“Grindeanu miniszterelnöknek nincs legitimitása arra, hogy levezessen egy erről szóló tárgyalássorozatot. Elsősorban azért, mert a két jogszabály, amelyeket előterjesztett, teljesen erkölcstelen és alkotmányellenes, másodsorban pedig azért, mert a törvényalkotás a parlament feladata, nem a kormányfőé” – fogalmazott az USR vezetője.

Nicuşor Dan hozzátette, hétfőn felolvassák a parlamentben a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány szövegét. “Továbbra is fenntartjuk, hogy a jelenlegi kormány alapvető hibát követett el, ezért mennie kell” – mutatott rá.

Sorin Grindeanu miniszterelnök szombat este bejelentette, vasárnapi ülésén hatálytalanítja a kormány a Büntető törvénykönyvet és a Büntetőjogi perrendtartási törvénykönyvet módosító kormányrendeletet, de továbbra is kitart amellett, hogy összhangba hozza a büntetőjogot az Alkotmánybíróság döntéseivel, ezért egyeztetésre hívja a parlamenti pártok képviselőit, hogy a taláros testület határozatai és a rendelet “jelenlegi formája alapján, leszámítva talán az oly sokat vitatott 200.000 lejes küszöbértéket”, törvénytervezetet terjesszenek a parlament elé a szükséges módosításokról.

www.agerpres.ro