Neves ételeknek a nyomában

Neves ételeknek a nyomában
A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum gazdasági katedrája gyakorlati versenyt szervezett tizenkét, 2-4 fős csapat részvételével, egy projekt keretében, amelyet az EMMI támogat.

A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által támogatott Gasztronómiai „cool”-túra avagy híres-neves éltelek nyomában című projekt keretében a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum gazdasági katedrájának pedagógusai (Nógrádi Márta, Catona Valéria, Bokor Ildikó, Kor Erika, Kele Tünde és Albert Andrea) gyakorlati versenyt szerveztek tizenkét, 2-4 fős csapat részvételével, melyeknek tagjai IX-XII., gasztronómia és szakács osztályos tanulók voltak. Az egy héten keresztül zajló projekt célja az oktatási színvonal emelése, az anyanyelvi kommunikációs készségek fejlesztése, a szakmai beszédkészség, illetve a gyakorlati készségek és kreativitás fejlesztése, valamint a kulturális ismeretek bővítése.

A drámapedagógiai elemekkel tarkított „kulináris szaktábor” tulajdonképpen egy nagyszerű gasztro-kulturális időutazásra invitálja a résztvevőit, melyben nem csak az adott étel elkészítésébe, de a nevét viselő személy életébe, az aktuális korszak főbb társadalmi, történelmi eseményeibe is betekintést lehet nyerni. Kommunikációs és gyakorlati készségeket megmozgató anyanyelvi tematikus szaktábor, mely rávilágít a gasztronómia szerepére a magyar kultúrában, a diákok pedig aktív szereplői az élményszerű, játékos és cselekvésekből kiinduló tanításnak- tanulásnak. A tevékenységek közt szerepel(t): bevezetés híres-neves ételeink sorába (programismertetés, útbaigazítás), gyakorlat a tankonyhán (híres magyar ételek elkészítése), gasztronómiai körutazás Nagyszalontán és Gyulán, kommunikációs helyzetgyakorlatok a vendéglátásban.

Győztesek

Február 15-én a gyakorlati verseny zajlott, vagyis híres-neves magyar ételeket kellett készíteni. Minden csapat egy híres magyar személyiségről elnevezett ételt csinált, tálalt, majd bemutatót tartott a névadó hírességről. A zsűri (Zalder Éva igazgatónő, Radu Florica szakoltató, Fórián Dávid szakács, az iskola volt diákja, Rázmán Enikő magyartanár, Vincze Zsolt történelemtanár és Harácsek Klementina aligazgatónő) értékelte a munkafolyamat alatt a higiéniát, az elkészítés módját, a csapatmunkát, a tálalást, az ízvilágot, valamint a kész étel bemutatását.

Dicséretet érdemelt a Jókai bableves (Balla Beáta, Deák Hortenzia), harmadik helyen végzett a Kossuth-kifli (Hegedű Imola, Bartha Alexa), másodikon az Esterházy-rostélyos (Sáhi Sándor, Mészáros Arnold), Két első díjazott volt: a Gundel palacsinta (Bakó Bettina, Ferenczi Edina, Dombi Mária, Dombi Johanna) és az Esterházy-torta (Bálint Annabella, Luczi Éva).

Ciucur Losonczi Antonius