Népzene fesztivált rendeznek

Népzene fesztivált rendeznek
Nagyvárad- A hétvégén július 5-7. közt az önkormányzat társszervezésében nemzetközi népzene fesztivál helyszíne lesz a Bémer tér, a színház előtti rész. A részletekről a városházán tájékoztattak.

A III. Nemzetközi Népzene Fesztivált közösen szervezi a váradi önkormányzat, a Mária Királyné Színház, a Crişana Néptáncegyüttes és a Bihar Megyei Tanács. A városháza kistermében kedden zajlott beharangozó sajtótájékoztatón Leontin Ciucur, a Crişana Néptáncegyüttes művészeti igazgatója elmondta, hogy hét országból érkeznek résztvevők- Ciprusról, Görögországból, Szerbiából, Szlovákiából, Törökországból, Magyarországról és Romániából-, utóbbi két országot egy kecskeméti néptánccsoport, valamint a krajovai Maria Tănase, a Suceava-i Ciprian Porumbescu, a zilahi Porolissum és a váradi Crişana néptáncegyüttesek képviselik. Marketing célokból pénteken 15.30 órától a város különböző részein rövid produkciókat mutatnak be a néptáncosok, 16.30-18.00 óra között pedig felvonulnak a Szakszervezetek Művelődési Háza- Magheru sugárút- Sétáló utca- Bémer tér útvonalon. A nyitóünnepség 18.00-19.30 óra között zajlik a külföldi együttesek közreműködésével, majd fellépnek a krajovai és a Suceava-i néptánccsoportok. Szombaton 17 órától a váradi táncosok, majd 18.30 órától a külföldiek tartanak előadásokat, vasárnap 18 órától a vendégek, 19.30 órától a váradiak, 20.30 órától a zilahiak műsora szerepel a programban.

Daniel Vulcu liberális helyi tanácsos, a Mária Királyné Színház igazgatója arra hívta fel a figyelmet: népművészeti alkotásokat árusító standokat is felállítanak, és pénteken 17 órától vasárnap éjfélig lezárják a környéken a forgalmat, egyedül az Ady Endre utcából a központ irányába lehet majd autóval közlekedni. Rossz időjárás esetén az előadásokat a színházban tartják meg.

Egyéb események

Ovidiu Mureşan alpolgármester egyéb olyan júliusi eseményeket ismertetett, melyeknek úgymond a logisztikáját biztosítja az önkormányzat. A július 15-17. közötti időpontra a kolozsvári TIFF filmfesztiválért is felelős A Romániai Filmek Népszerűsítéséért Egyesület kérte, hogy szabadtéri vetítéseket szervezhessen, július 20-21. között pedig az egyik bevásárlóközpont hálózat által rendezett országos turné keretében fognak fellépni román pop és rockénekesek. E két rendezvény helyszíneiről még nem döntöttek. Tudni lehet viszont, hogy július 16-21. között a strandröplabda bajnokság döntőjének helyszíne lesz a városi strand, július 19-21. között a Körösvidéki Múzeum lebonyolítja hagyományos iparművészeti vásárát a Rhédey-kertben, július 29-én pedig a román himnusz napját ünneplik a városháza előtt.

Mircea Oaie, a Polgármesteri Hivatal eseményszervezési igazgatója megerősítette, hogy az idén nem lesznek Várnapok, ehelyett az öt hétig tartó Nagyváradi Ősz-fesztivál keretében egy szimpóziumot szentelnek a várnak. Úgy fogalmazott: a létesítményben zajló felújítási munkálatok miatt képtelenség megszervezni a Várnapokat, annak meg semmi értelme, hogy valahol az erődítmény szélénél „három miccs és két sör mellett bemutatót tartson négy íjász”.

Nem kértek engedélyt

Újságírói kérdésre válaszolva Ovidiu Mureşan alpolgármester kijelentette: nem tud arról, hogy a Szent László-napok szervezői engedélyt kértek volna az önkormányzattól arra, hogy a központban bonyolítsák le a rendezvényüket. Daniel Vulcu helyi tanácsos megjegyezte: „ennek komoly oka kell legyen, nem elég annyi, hogy a magunk szórakoztatására csak úgy találkozunk”. Hozzátette: szerinte megfelelő és elégséges helyszín volt a Rhédey kert.

Ciucur Losonczi Antonius