Népszerű és hagyományőrző szüreti mulatság Élesden

Népszerű és hagyományőrző szüreti mulatság Élesden
A Sebes-Körös menti kisvárosban, a helyi RMDSZ szervezésében az idén is megrendezésre került a hagyományosnak számító szüreti bál, aminek a Bocskai Ifjúsági Kulturális Központ Makai terme adott otthont. Jelenlétével és ünnepi gondolataival megtisztelte az eseményt Biró Rozália szenátor.


Október első, verőfényben úszó szombat délutánján, nagy a nyüzsgés- forgás a református templom előtti téren. Népviseletbe öltözött gyermekek és felnőttek várják a harangok utolsó kongását és szép rendben bevonulnak a zsúfolásig megtelt templomba. Kaszaniczki Csongor lelkipásztor igei útravalót helyezett a gyülekezet szívére. Joel próféta könyve 2:23-24. versei alapján megállapította, hogy van okunk az Úrban örvendeni, vigadni és hálát adni, az „olaj-áldás esőjének” áradatában azért, hogy teljes és boldog életünk legyen. De arra is felhívta a figyelmet, hogy ez az ünnepnap ne legyen csak formális jellegű, hanem legyen benne Isten, mint ahogy benne kell lennie a hétköznapjainkban is, betöltvén életünk ürességét.

A templomtéren sorra mutatták be ünnepi műsorukat a csoportok, amit a nagy számú közönség tapssal jutalmazott. A sort az óvodások nyitották, akiket Simionaș-Fejes Mónika készített fel, majd az alsós iskolások két csoportja, felkészítőik: Ciavoiné Létai Andrea – előkészítősök, Birinyi Éva – elsősök, Domján Emilia – másodikosok, Sándor Réka – negyedikesek. A felsősök ünnepi műsorát Jeremiás Csilla és Várdai Ivett- Szilvia koreografálta, a sort a házasok csoportja palotása koronázta. Az iskolások többsége a helyi Constantin Șerban Elméleti Líceum diákjai voltak. Szívből köszönjük, hogy a táncosok és felkészítőik időt, energiát, akaratot fordítottak arra, hogy valóban „ünnep” legyen a szüretre való megemlékezés, a város utcáin való színpompás felvonulás, az esti bálnyitás, ezzel is megmutatván, ha akarunk össze tudunk fogni magyarságunk, kultúránk és az őseinktől megörökölt hagyományaink megóvásáért, ápolásáért. Külön köszönet illeti az étellel- itallal kedveskedő családokat, akik fogadták a felvonuló menetet, és a két kisbírót: Fekete Gézát és Bodoni Istvánt a hívogató szavakért. A bál zenei felelőse a nagyváradi Kis Music Band volt, akik újra jó hangulatot tudtak teremteni.

Este jelenlétével megörvendeztetett bennünket Biró Rozália szenátor, aki jó kedvet kívánt a mulatozóknak. Arra kérte a jelenlevőket, hogy ne sajnálják idejüket, amikor ehhez fogható, szívet- lelket gyönyörködtető alkalmon vehetnek részt, ahol felmutathatunk egy szeletet magyar örökségünkből. „Nézzenek a gyermekeikre! Rájönnek, hogy cselekedni kell! Tenni kell munkánkat, bármilyen fáradtak vagyunk! Belőlük kell erőt merítenünk és értük!”- mondta a szenátor asszony, majd hozzátette, hogy ezt csakis a szövetség, az egyház, s más intézetek jelent erősítő és jövőt teremtő összefogásával lehet megvalósítani. Kajántó Pál, élesdi RMDSZ elnök, megköszönte a felszólaló kedves szavait, és köszönetet mondott mindenkinek, aki megtisztelte jelenlétével a rendezvényt. Megköszönte azok munkáját is, akik dolgoztak a rendezvény sikerességéért.

Ciavoiné Létai Andrea,

RMDSZ választmányi tag

Címkék: , ,