Népszerű a katonai pálya

Népszerű a katonai pálya
Szatmár megye — Jóval több fiatal szeretne katonai pályára lépni, mint ahányat lehetőség van felvenni — mondta el Gheroghe Chiş, a Szatmár Megyei Hadtápkiegészítő Parancsnokság alezredese.

Egyértelmű, hogy a fiatalok számára vonzó a katonai pálya. Elsősorban nem anyagi okok miatt, hanem azért mert szeretnének többet tudni a katonai felszerelésekről, a technikai dolgokról és az sem utólsó szempont, hogy a legtöbben vonzónak tartják az egyenruhát. A katonai iskolák egyik nagy előnye, hogy befejezésük után, biztosítva van mindannyiuk számára a munkahely, vagyis csak annyi fiatalt vesznek fel, ahányat aztán el is tudnak helyezni.

A lányok azért választják a katonaságot, mert meg akarják mutatni a férfiaknak, hogy ők is megállják a helyüket ezen a téren, de kíváncsiság is nagyban közrejátszik és többnyire sikerül is nekik — magyarázta az alezredes.

Ahhoz, hogy valakit felvegyenek ezekbe az intézményekbe három fázison kell átesnie: az orvosi vizsgálaton (díjmentesen), az előválogatáson és a felvételi vizsgán, amely során fizikai és elméleti probákon kell megfelelniük. A felvételizőknek pszichológiai vizsgálaton is át kell esniük. Ezek a próbák nemtől függetlenül mindenkire érvényesek és nagyon szigorúak, akár a lúdtalpasság is kizáró ok lehet. Csak a fizikai próbáknál vannak minimális különbségek. „Tudomásom szerint, nagyon ritka, hogy valaki akit már felvettek otthagyja a katonaságot. Persze, más a helyzet a hivatásos katonák esetében. Előfordul, hogy időközben meggondolják magukat, mert túl keménynek találják a kiképzést” — tájékoztatott Chiş alezredes.

Követelmények

A hivatásos katonai képzés 2–5 hónapos. Ez attól függ, hogy az illető azelőtt részt vettek–e bármiféle katonai képzésen. A képzés ideje alatt ételt, felszerelést és zsoldot is kap. A 2007–es évben 101 jelentkezőből csupán 33–at vettek fel, akik most a Honvédelmi Minisztérium alkalmazottai. A továbbtanulási lehetőségek tekintetében az általános iskola befejezése után  katonai kollégiumokba felvételizhetnek a diákok, érettségi után pedig posztlíceális illetve egyetemi oktatásban részesülhetnek.

A jelenkezőknek először is román állapolgároknak kell lenniük és egészségügyi szempontból is alkalmasak kell legyenek, valamint harmónikus fizikai felépítéssel kell rendelkezniük. Aki katonai pályára szeretne lépni, annak politikailag semlegesnek és büntetlen előéletűnek kell lennie. A tavalyi évben a katonai kollégiumokba a több mint 90–en iratkoztak be, ebből 18–an Szatmár megyéből.

További információkért a Szatmár Megyei Hadtápkiegészítő Parancsnokságon lehet érdeklődni reggel 8 és délután 16 óra között, a Petőfi Sándor utca 47 szám alatt, vagy a 0261 717123–as telefonszámon.