Népszavazást tartanak a verespataki bányanyitásról

Fotó: www.pbs.org
Fotó: www.pbs.org
A parlamenti választásokkal egy időben helyi népszavazást tartanak vasárnap az erdélyi Fehér megye 35 településén a térség bányászatának újraindításáról és a verespataki bányanyitásról.

 

A referendum nem ügydöntő: a helyi népszavazás kiírásával a térség önkormányzatai a kanadai-román Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) Verespatakra tervezett, engedélyezésre váró bányaprojektjének próbálnak hivatkozási alapot szolgáltatni a munkahelyteremtést támogató helyi közvélemény kinyilvánításával. Az RMGC Európa legnagyobb külszíni aranybányáját készül megnyitni Verespatakon, ahol ciántechnológiás eljárással 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni. A bányanyitásra a román szakminisztérium eddig nem adott ki környezetvédelmi engedélyt.

A vasárnapi népszavazáson 72 ezer Fehér megyei választópolgár válaszolhat igennel vagy nemmel arra kérdésre: “Egyetért-e azzal, hogy újrainduljon a bányászat az Erdélyi Szigethegységben, és megnyissák a verespataki kitermelést?”.

A véleménynyilvánító népszavazás érvényességéhez 50 százalékot meghaladó részvétel szükséges. A Fehér megyei önkormányzat csaknem 70 ezer eurót költött arra, hogy a parlamenti választásokra kialakított szavazóhelyiségek mellett további 148 szavazóhelyiséget rendezzen be a bányanyitásról szóló népszavazás lebonyolításához.